Renaștere, partidul apropiat lui Șor, propune să lase justiția „pe mâna” poporului. Bolea cere modificarea Constituției
Full Article 3 minutes read

Renaștere, partidul apropiat lui Șor, propune să lase justiția „pe mâna” poporului. Bolea cere modificarea Constituției

Partidul „Renașterea”, apropiat fugarului Ilan Șor, condamnat în Moldova la 15 ani de închisoare, propune ca magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) să fie aleși de către popor. Totodată, formațiunea politică pledează pentru instituirea unei „curți a juraților”, astfel încât poporul să fie implicat, în mod direct, în „înfăptuirea justiției”. Declarațiile au fost făcute pe 26 iunie de fostul deputat socialist Vasile Bolea, în prezent membru al Partidului „Renașterea”, în cadrul unui briefing. Bolea susține că formațiunea politică va veni cu proiectele necesare în acest scop, în scurtă vreme.

Astfel, „Renașterea” propune ca judecătorii CSJ să treacă prin procedura „alegerilor de către popor”. Doar atunci, spune Bolea, alegerea și numirea magistraților de la Curte va fi depolitizată. „Să le dăm posibilitate cetățenilor să-și aleagă judecătorii. Asemenea proceduri sunt și în alte țări. Trebuie să preluăm cele mai bune practici în acest scop”, a spus Bolea.

Mai mult, Partidul propune ca oamenii să participe, în mod direct, inclusiv în „efectuarea actului justiției”. Astfel, pentru infracțiunile deosebit de grave și excepțional de grave, Bolea propune să fie constituită o „Curtea cu jurați”, format din popor. Oamenii vor răspunde, potrivit parlamentarului, la întrebarea daca este sau nu vinovată persoana cercetată în săvârșirea infracțiunii de care este acuzată.

„Să le dăm posibilitate cetățenilor sa participe în actul de înfăptuire a justiției. De ce? Pentru că în prezent participă la înfăptuirea justiției, dar doar de la TV, de la bucătărie, când se uita la diferite emisiuni. Să le dăm posibilitatea să o facă în camerele de deliberare sau sala de justiție”, a mai declarat Bolea.

Parlamentarul spune că pentru realizarea propunerilor se impune modificarea Constituției Republicii Moldova. Oficialul dă asigurări că formațiunea politică va face toate demersurile necesare „în cel mai scurt timp”.

Partidul „Renaștere – Возрождение” a fost creat în toamna anului 2012. Atunci mișcarea politică și-a declarat oficial cursul ca fiind unul pro-Rusia. Formațiunea a devenit o perioadă „inactivă”, după decesul liderului acestuia, fostul deputat Vadim Mișin. Mișcarea a revenit, însă, în opinia publică, în special, odată cu organizarea de către politicianul fugar, Ilan Șor, condamnat la ani grei de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”, a protestelor anti-guvernamentale. De la începutul anului, mai mulți deputați, dar și membri din teritoriu ai Partidului Socialiștilor din Moldova (PSRM) au părăsit formațiunea în favoarea „Renașterii”. Între ei se numără Vasile Bolea și Alexandr Suhodolskii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: