Reuters: Ministerul de Finanțe din SUA a fost spionat de hackeri ruși. Reacția Moscovei
Full Article 2 minutes read

Reuters: Ministerul de Finanțe din SUA a fost spionat de hackeri ruși. Reacția Moscovei

Hackerii ruși au spart sistemul Ministerului american al Finanțelor și cel al Administrației Naționale de Informații și Telecomunicații (NTIA), din subordinea Ministerului american al Comerțului. Informația a fost publicată de  Reuters și The Washington Post. De cealaltă parte, Ambasada Rusiei la Washington a calificat acuzațiile drept „iresponsabile”.

Potrivit presei americane citate, în spatele atacurilor ar fi gruparea Cozy Bear, care mai este cunoscută și sub denumirea APT29. Aceasta ar avea legături cu serviciile speciale rusești, scrie The Washington Post. Hackerii ar fi reușit să obțină acces la poșta electronică a angajaților instituțiilor respective. Atacul ar fi avut loc în primăvara acestui an.

Aceeași organizație este bănuită că a fost în spatele atacurilor cibernetice împotriva Departamentului de Stat și a Casei Albe în timpul administrației Obama dar și a computerelor Partidului Democrat, în timpul campaniei electorale americane din 2016.

Potrivit surselor celor două instituții de presă, atacul cibernetic s-a produs prin actualizările efectuate de compania de IT SolarWinds, care deservește inclusiv guvernul SUA.

The New York Times scrie că este cel mai grav atac asupra sistemului guvernului american din ultimii cinci ani.

Atacul informatic este atât de grav încât sâmbătă, la Casa Albă a avut loc o reuniune a Consiliului Național de Securitate.

„Guvernul Statelor Unite este la curent cu aceste informaţii şi luăm toate măsurile necesare pentru a identifica şi remedia orice posibilă problemă legată de această situaţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului securităţii naţionale, John Ullyot.

Ambasada Federației Ruse la Wshington a venit cu o reacție la informațiile publicate de presa americană. Diplomații ruși le-au calificat  drept „noi acuzații iresponsabile”.

„Atacurile din spațiul informațional contravin principiilor politicii externe ale țării noastre, ale intereselor naționale și a înțelegerii asupra felului cum se construiesc relațiile dintre state. Rusia nu desfășoară „ofensive” în spațiul virtual”, se arată în comunicat.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: