SUA își închid ambasada de la Kiev și transferă diplomații rămași la Lvov
Full Article 2 minutes read

SUA își închid ambasada de la Kiev și transferă diplomații rămași la Lvov

Statele Unite închid ambasada din Kiev și își transferă „temporar” puținii diplomați rămași în țară la Lvov, oraș din vestul Ucrainei, „din cauza accelerării dramatice a acumulării de forțe rusești” la granițe, a anunțat luni secretarul de stat Antony Blinken.

„Am ordonat aceste măsuri dintr-un singur motiv – siguranța personalului nostru – și îi îndemnăm ferm pe toți cetățenii americani rămași în Ucraina să părăsească imediat țara”, a declarat Antony Blinken, comunică Digi24.ro.

„Aceste măsuri de precauție, prudente, nu subminează în niciun fel sprijinul nostru pentru Ucraina sau angajamentul nostru față de această țară. Angajamentul nostru față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei este de nezdruncinat”, asigură șeful diplomației americane.

„De asemenea, ne continuăm eforturile sincere de a ajunge la o soluție diplomatică și rămânem în contact cu guvernul rus, așa cum am stabilit în urma convorbirii președintelui Biden cu președintele Putin și a discuției mele cu ministrul de externe Lavrov”, spune Blinken. „Calea diplomației rămâne viabilă, dacă Rusia alege să o abordeze cu bună-credință”, a adăugat Blinken.

El precizează că personalul se va întoarce la ambasada din Kiev „imediat ce condițiile o vor permite” și spune că așteaptă acest moment „cu nerăbdare”.

Această decizie a Departamentului de Stat vine la câteva zile după ce SUA au ordonat ca cea mai mare parte a angajaților guvernamentali americani să părăsească Ucraina și au anunțat că serviciile consulare de la Ambasada SUA sunt suspendate începând de duminică. Departamentul de Stat a declarat în acest weekend că va menține o mică prezență consulară la Lvov pentru servicii de urgență.

Oficialii americani au cerut în repetate rânduri cetățenilor americani să părăsească imediat Ucraina, avertizând că o invazie rusă poate interveni în orice moment, posibil chiar săptămâna aceasta.

Desfășurarea militară rusă este atât de amplă în jurul Ucrainei, încât această țară nu mai are, parctic, ieșire decât pe la frontiera vestică. Orașul Lvov se află la aproximativ 80 de kilometri de granița de vest a Ucrainei cu Polonia.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: