Senatul SUA propune ca folosirea armelor nucleare în Ucraina de către Rusia și Belarus să fie considerată atac asupra NATO
Full Article 2 minutes read

Senatul SUA propune ca folosirea armelor nucleare în Ucraina de către Rusia și Belarus să fie considerată atac asupra NATO

Senatul de la Washington au elaborat un proiect de rezoluție prin care se propune ca folosirea armelor nucleare sau atacarea obiectelor nucleare din Ucraina de către Rusia sau Belarus să fie considerate un atac direct asupra NATO. Documentul a fost prezentat de membrii Partidului Democrat și Republican.

„Orice utilizare a armelor nucleare tactice în Ucraina de către Rusia sau Belarus sau un atac asupra unei instalații nucleare cu eliberare de radiații ar reprezenta, în mod inevitabil, o amenințare directă pentru statele membre NATO vecine. Prin urmare, astfel de acțiuni ar trebui să fie clasificate ca un atac împotriva Alianței însăși”, se arată în document.

Proiectul de rezoluție a fost prezentat, pe 22 iunie, la Washington de senatori de rang înalt din cele două partie majore: republicana Lindsey Graham și democratul Richard Blumenthal.

„Amenințarea Rusiei de a folosi arme nucleare este reală. Iar cel mai bun mod de a limita această amenințare este să facem clar pentru Rusia lui Putin care ar fi consecințele pentru aceasta”, a declarat Lindsey Graham în cadrul prezentării.

Cu toate acestea, semnificația rezoluției – chiar dacă va fi aprobată de ambele părți – va rămâne în mare măsură simbolică: documentul propus de senatori are doar un caracter de recomandare.

***

Amintim că la sfârșitul lunii martie a acestui an, președintele rus Vladimir Putin a anunțat un acord cu președintele Belarusului, Alexandru Lukașenko, privind desfășurarea de arme nucleare tactice în Belarus. Atunci Putin a spus că sistemul de rachete Iskander, care ar putea fi un purtător de arme nucleare tactice, a fost transferat în Belarus.

Pe 25 mai, miniștrii Apărării ai celor două țări au semnat acordul privind desfășurarea armelor nucleare. La scurt timp, Alexandr Lukașenko a declarat că armele nucleare rusești au început deja să se deplaseze în Belarus.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: