Rezultate preliminare: Locuitorii din Aluatu, raionul Taraclia, și-au ales primarul, după trei tentative eșuate
Full Article 2 minutes read

Rezultate preliminare: Locuitorii din Aluatu, raionul Taraclia, și-au ales primarul, după trei tentative eșuate

Locuitorii din satul Aluatu, raionul Taraclia, și-au ales primarul, conform rezultatelor preliminare făcute publice de Comisia Electorală Centrală (CEC). Este vorba de Gusarenco Anatolie, care a reprezentat Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Pentru candidatul socialiștilor și-au dat votul 115 persoane, ceea ce înseamnă 62,17 la sută din sufragii.

Autoritățile au organizat, după trei tentative eșuate, alegeri în localitatea Aluatul pe data de 17 decembrie. Votarea repetară a avut loc în cel de-al doilea tur, pentru alegerea primarului din localitate.

Conform rezultatelor preliminare, a fost înregistrată o participare de 24,90 la sută din numărul alegătorilor incluși în listele electorale. Voturile valabil exprimate, 188, au fost repartizate în felul următor:

  • Celac Elena, Partidul Politic „Partidul Schimbării” – 73 voturi (38,83%).
  • Gusarenco Anatolie, Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” – 115 voturi (62,17%).

Conform prevederilor Codului electoral, votarea repetată se consideră valabilă indiferent de numărul alegătorilor care au participat la votare. Totodată, în turul doi se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi.

***

Amintim că, urmare organizării alegerilor locale generale din 5 noiembrie, s-a constat că în 8 localități din țară a fost înregistrată o participare mai mică decât ¼ din numărul de persoane înscrise în listele electorale, inclusiv în satul Aluatu, raionul Taraclia. După desfășurarea votării repetate pe data de 19 noiembrie 2023, în această localitate niciunul dintre cei 3 candidați la funcția de primar nu a acumulat mai mult de jumătate din numărul voturilor valabil exprimate, pentru a fi ales din primul tur, ce a condus la organizarea turului doi de scrutin. În urma alegerilor din 3 decembrie, doar 79 de locuitori și-au exercitat dreptul la vot, ceea ce constituie nici 11% din totalul înscris pe listele electorale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: