Rezultatele financiare Victoriabank la 30 Septembrie 2020. Contribuția băncii la revenirea economiei în cel de-al 3-lea trimestru

Victoriabank a continuat să susțină economia Moldovei, antreprenorii și cetățenii țării și în trimestru 3 al anului 2020, fiind concentrată pe implementarea strategiilor de creștere și dezvoltare la nivel macro și microeconomic.

  • În primele 9 luni ale lui 2020, banca a virat la buget cca 100 de milioane de lei, sub formă de taxe și impozite.
  • Victoriabank asigură și deservește infrastructura necesară pentru achitarea impozitelor și taxelor de către clienții săi și promovează, prin propriul exemplu, transparența și corectitudinea în derularea afacerilor.
  • Banca continuă procesul de creditare a companiilor și persoanelor fizice, soldul creditelor acordate de Victoriabank depășind 4.6 miliarde lei.
  • Victoriabank și Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) au semnat un nou contract de colaborare, prin care a fost reglementat procesul de acordare a garanțiilor financiare de către ODIMM întreprinderilor mici și mijlocii, care vor să acceseze credite bancare și nu dispun de suficient gaj.
  • Victoriabank este Dealerul nr. 1, care susține în continuare Statul printr-o participare activă pe piața titlurilor de stat și oferirea serviciilor de intermediere clienților săi.
  • Victoriabank se implică și în proiecte de educație financiară, prin proiectul Zoom in banking || Stagii de practică cu remunerare în parteneriat cu EBA și ASEM.

„Cu toate greutățile generate de pandemie, suntem încrezători că, economia va cunoaște în curând o revenire. Sperăm la creșterea colaborării financiare dintre Victoriabank și agenții economici, care, în mod sigur, vor contribui atât la stimularea economică a țării, cât și la creșterea băncii. În orice context de dezvoltare, Victoriabank trebuie să găsească noi oportunități, deoarece piața este a oamenilor întreprinzători, iar banca e angrenată în efortul general de dezvoltare și prosperitate” – a declarat Bogdan Pleșuvescu, Președintele Comitetului de Direcție Victoriabank.

Victoriabank a primit recunoașterea pentru integritatea în afaceri la Gala Businessului Moldovenesc. În cadrul Galei, Banca a luat premiul „Implementarea standardelor de integritate în sectorul privat” la ediția din acest an a concursurilor „Marca Comercială a anului” și „Premiul pentru realizări în domeniul calității”. A mai primit alte doua premii – „Debutul anului” acordat pentru produsul lansat la sfârșitul anului 2019 STAR Card și „Rebranding” pentru noua sa identitate de brand modern, creată la aniversarea celor 30 de ani de activitate. La fel, i-a fost decernat și premiul „Extra Mile” oferit de Mastercard pentru integritatea datelor.

Victoriabank este #CuPoftădeCaritate, implicându-se activ în acțiuni caritabile. La inițiativa angajaților băncii a fost lansată o campanie internă ,,Vreau să mă implic în lupta cu Covid”, o campanie de strângere de fonduri, donate ulterior instituțiilor medicale, dar și de susținere a mai multor inițiative sociale.  Din banii donați de către angajați în această campanie, a fost procurat un laringoscop video performant, oferit secției Otorinolaringologie din cadrul Spitalului Clinic Republican pentru Copii „Emilian Coțaga”, care permite medicilor să lucreze de la distanță cu micii pacienți, fără risc de infectare.

Victoriabank este #CuPoftădePremii

În trimestrul 3 2020 a acordat premii pentru „TOP 100 cei mai activi utilizatori de carduri Visa de la Victoriabank” și a lansat mai multe promoții în scop de a-și susține și fideliza clienții, cum ar fi „Toamna de aur”, „Achită și câștigă cu STAR Card”, Achită și câștigă cu Visa, „Ploaia de stele cu STAR Card”, „Câștigă cu transferurile rapide de la Victoriabank”,”„6 luni de Pachet Nelimitat Gratuit”, etc.

Victoriabank este #CuPoftădeDigitalizare, fiind concentrată pe centralizarea, optimizarea și automatizarea proceselor operaționale.

  • În trimestrul 3 al anului curent în aria de carduri bancare, banca a lansat o nouă inovație digitală Cash by Code, ce permite retragerea numerarului la bancomatele băncii fără prezența cardului.
  • Pentru persoane fizice, banca a implementat noi funcționalități în aplicația de online banking, precum deschiderea contului curent și contului de depozit, constituirea depozitelor la o dobândă mai mare decât la deschiderea acestora la ghișeul băncii, alimentarea depozitului și retragerea parțială din depozit, conversie valutară, efectuarea gratuită a transferurilor între conturile proprii (de card și conturi curente), efectuarea transferurilor către conturile de card sau curente deschise la alte bănci din Moldova sau din lume.

 

Izolarea a contribuit la intensificarea comportamentului digital printre clienții băncii. Prin urmare, în primele trei trimestre ale anului 2020 au fost efectuate peste 1.94 milioane tranzacții web (prin VB24 Web) și peste 1.7 milioane de tranzacții efectuate de pe dispozitivele mobile (prin VB24 Mobile). Aceste rezultate remarcabile se explică și prin creșterea în primele 3 trimestre cu peste 72 mii a numărului de utilizatori noi ale aplicațiilor web și mobile banking, marca Victoriabank.

Activele Victoriabank au constituit 14,583 milioane lei la finalul trimestrului trei al acestui an. Cota de piață a băncii, conform activelor totale, a constituit 14.86%, banca menținându-se ferm pe locul 3 pe sectorul bancar.

Portofoliul de depozite a constituit suma de 11,284 milioane lei. Cota de piață a Victoriabank la depozite a înregistrat nivelul de 15.16%, după mărimea portofoliului, banca plasându-se pe locul 3 în sectorul bancar.

Portofoliul de credite (principal) la data de 30.09.2020 a însumat 4,574 milioane lei, crescând în 9 luni cu peste 513 milioane lei. O creștere semnificativă a înregistrat portofoliul de credite persoane fizice, de la început de an – cu 36.8%.

În perioada analizată, indicele de rentabilitate a capitalului băncii (ROE) a înregistrat nivelul de 8.10%, iar cel de rentabilitate a activelor (ROA) a constituit 1.42%.

Profitul net al Victoriabank, în primele nouă luni ale anului a atins valoarea de 168.9 milioane lei, depășind cu mult valoarea planificată.

La sfârșitul a 9 luni curent în cadrul băncii activau peste 1,000 de angajați.

Conform situației la sfârșitul perioadei de raportare, banca își desfășoară activitatea prin intermediul a 30 sucursale și 59 de agenții din întreaga țară.

Victoriabank continuă să susțină populația și companiile și, în același timp, să se implice în gestionarea provocărilor generate de pandemie.

Mai multe detalii despre situația financiară pentru anul 2020, puteți accesa aici.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Parlamentul Republicii Moldova

Legea privind avocatura a ajuns la Președinție. Maia Sandu va lua o decizie în 14 zile

Președinția a recepționat proiectul de lege cu privire la avocatură, care a generat greva generală a avocaților. Șefa statului urmează să decidă asupra promulgării legii în termen de 14 zile. Precizările au fost făcute pentru NewsMaker de consilierul prezidențial Igor Zaharov. Se întâmplă în contextul apelului lansat de Uniunea Avocaților, care solicită președintei Maia Sandu să nu promulge legea, susținând că aceasta „aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat”.

„Președinția a recepționat proiectul de lege în cursul zilei de ieri. Conform prevederilor legale, președinta are la dispoziție 14 zile pentru examinarea documentului. Decizia va fi comunicată public, în mod transparent, așa cum se procedează cu toate actele normative care ajung la instituția prezidențială”, a menționat Zaharov.

Precizăm că avocații au început greva generală, care va dura până la Congresul Extraordinar al Avocaților din 25 iulie. Potrivit Uniunii, motivul este „adoptarea de către Parlamentul a amendamentului cu privire la avocatură, fără consultarea profesiei de avocat, fapt care ar aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat, iar în consecință ar afecta dreptul cetățeanului la asistență juridică calificată”.

În urma discuțiilor purtate luni, 14 iulie, cu autoritățile, la Ministerul Justiției, s-au stabilit unele excepții de la grevă, pentru a asigura continuitatea asistenței juridice.

Avocații consideră că soluționarea situației este posibilă doar prin nepromulgarea legii de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, motiv pentru care revendicarea privind nepromulgarea legii rămâne actuală.

Reprezentanții CNAJGS au semnalat că acceptă dreptul avocaților la grevă, însă, această situație poate afecta grav accesul la justiție a persoanelor vulnerabile. În context, Uniunea a stabilit că greva generală se menține, cu câteva excepții. Astfel, avocații vor putea interveni în următoarele situații:

  • acțiuni procesuale privind reținerea;
  • demersuri privind aplicarea sau prelungirea măsurilor preventive (arest, arest la domiciliu, control judiciar);
  • cauze privind violența în familie;
  • procese cu participarea minorilor;
  • cauze ce implică cetățeni străini sau apatrizi aflați în custodia statului.

Situația din Moldova, discutată de miniștrii de externe ai UE. Kallas: „Este important să înțeleagă care sunt amenințările”

Vicepreședinta Comisiei Europene, Kaja Kallas, a vorbit la Bruxelles despre vulnerabilitatea Republicii Moldova în preajma alegerilor parlamentare din toamnă. Înalta Reprezentantă a UE a făcut aceste declarații pe 15 iulie, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene, la care participă și ministrul de Exerne al R. Moldova.

Potrivit unui comunicat al MAE, Mihai Popșoi, a participat la un mic-dejun de lucru, care a reunit miniștrii de externe ai celor 27 de state membre ale UE, precum și comisarul european pentru extindere, Marta Kos.

În cadrul discuțiilor, Mihai Popșoi a informat oficialii europeni despre progresele în procesul de aderare la UE, dar și despre provocările de securitate cu care se confruntă țara, în special în contextul amenințărilor hibride și al ingerințelor străine.

Înalta Reprezentantă a UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas, și comisarul Marta Kos au salutat eforturile autorităților de la Chișinău în avansarea pe calea integrării europene și au reafirmat sprijinul constant al Uniunii Europene, atât prin asistență tehnică și financiară, cât și prin consolidarea rezilienței instituționale a Republicii Moldova. Miniștrii europeni prezenți la reuniune au reiterat, de asemenea, susținerea politică deplină față de parcursul european al Republicii Moldova, atât la nivel comunitar, cât și bilateral.

Ministrul Popșoi a mulțumit pentru sprijinul constant oferit Republicii Moldova. Oficialul a evidențiat în mod special deciziile recente care vizează debursarea a 270 de milioane de euro din Planul de creștere al UE pentru Republica Moldova, ieftinirea transferurilor bancare din 5 octombrie 2025 și eliminarea tarifelor de roaming de la 1 ianuarie 2026.

„Drumul european al Republicii Moldova este susținut de rezultate concrete și angajamente ferme. Suntem determinați să continuăm acest parcurs cu sprijinul partenerilor din Uniunea Europeană”, a menționat ministrul Mihai Popșoi.

În debutul reuniunii Consiliului European de Afaceri Externe, Kaja Kallas, citată de Moldova1, a subliniat vulnerabilitatea Republicii Moldova în preajma alegerilor parlamentare din toamnă.

„Vom discuta despre influența străină malignă, interferența în alegeri și ce mai putem face pentru a consolida reziliența Republicii Moldova. De asemenea, este important ca miniștrii de externe să înțeleagă care este situația, care sunt principalele amenințări, care sunt problemele”, a declarat Kaja Kallas.

Menționăm că astăzi, miniștrii de externe ai UE au aprobat, în cadrul reuniunii, includerea de noi politicieni și entități în lista de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de Rikard Jozwiak, jurnalist de la Radio Europe Free, care activează la Bruxelles.

Moldova 1

UE lansează un nou centru regional: va lupta cu dezinformarea în Moldova și Ucraina

Observatorul european al mass-mediei digitale (EDMO) lansează un nou centru regional care va sprijini Ucraina și Republica Moldova să combată dezinformarea. Anunțul a fost făcut pe 15 iulie de Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Potrivit sursei citate, acest centru, FACT, va reuni o comunitate multidisciplinară pentru detectarea și analizarea campaniilor de manipulare și dezinformare, în special a dezinformării din partea Rusiei. În cadrul misiunii sale, FACT va monitoriza, de asemenea, viitoarea perioadă electorală din Republica Moldova, contribuind la asigurarea integrității electorale.

Lansarea acestui nou centru aduce la 15 numărul total de centre din rețeaua EDMO, acoperind întreaga UE, dar și țări din afara acesteia.

Pe lângă înființarea centrului FACT, șase centre EDMO existente ale căror contracte de finanțare se încheie în 2025 își vor continua activitatea. Toate centrele au fost selectate în urma unei cereri de propuneri și vor beneficia de un sprijin financiar în valoare de aproximativ 8,8 milioane de euro din programul „Europa digitală”, pe o perioadă care variază de la 30 la 36 de luni.

EDMO și centrele sale regionale sunt independente de orice autoritate publică națională sau a UE și includ organizații care respectă cele mai înalte standarde de integritate profesională, conduită etică și independență.

UNIAN

Industria cărbunelui din Rusia, în criză? Peste 50 de întreprinderi s-au închis deja sau urmează să o facă

Ministrul adjunct rus al Energiei, Dmitri Islamov, a declarat că pe teritoriul Federației Ruse există 51 de întreprinderi din sectorul cărbunelui — mine și cariere — a căror activitate a fost deja oprită sau ar putea fi sistată în viitorul apropiat. Potrivit Ministerului Energiei, pierderile totale ale sectorului pentru perioada ianuarie–mai se ridică la 112,6 miliarde de ruble, iar până la sfârșitul anului ar putea ajunge la 300–350 de miliarde.

Potrivit The Insider, în Rusia există aproximativ 180 de companii din industria cărbunelui. Potrivit estimărilor agenției NKR, cei mai vulnerabili s-au dovedit a fi producătorii mici și mijlocii de cărbune cu potențial energetic, ale căror venituri au scăzut din cauza reducerii încasărilor din export. După interzicerea livrărilor către UE, volumele principale au fost redirecționate către piețele din China (40–45% din exporturi în 2023–2024), India (10–12%) și Turcia (10–15%), unde companiile sunt nevoite să concureze cu alți furnizori.

În luna mai, Guvernul țării a introdus măsuri de sprijin: amânarea plății impozitelor și a contribuțiilor de asigurări până în decembrie 2025, restructurarea datoriilor și programe de redresare financiară. Potrivit lui Islamov, 73 de întreprinderi au solicitat sprijin de stat.

Analiștii anticipează o consolidare a pieței: structurile mai mari ar putea absorbi companiile mai slabe. Partenerul coordonator al grupului Veta, Ilia Jarski, consideră că astfel de tranzacții sunt posibile dacă există acces la finanțare prin credite.

FLYONE lansează ruta directă Chișinău – Napoli, începând cu 15 iulie

Compania aeriană FLYONE anunță lansarea unei noi rute directe din Chișinău către Napoli, Italia, începând cu data de 15 iulie 2025. Zborurile vor fi operate de două ori pe săptămână, în zilele de marți și vineri, oferind pasagerilor mai multă flexibilitate și confort în planificarea călătoriilor.

Această nouă conexiune aeriană vine ca răspuns la cererea în creștere pentru destinații turistice și familiale din sudul Italiei, dar și ca parte a angajamentului FLYONE de a extinde rețeaua de rute accesibile și eficiente.

„Suntem bucuroși să extindem rețeaua FLYONE cu această rută strategică către Napoli. Este o destinație care răspunde atât nevoilor turistice, cât și celor ale diasporei noastre din Italia. Ne dorim să aducem Moldova mai aproape de cetățenii ei, oriunde s-ar afla,” a declarat Mircea Maleca, Director General FLYONE.

La eveniment a partcipat și dl Armando Pascale, șef adjunct al misiunii Ambasadei Italiei în Republica Moldova: „Deschiderea acestei noi rute directe dintre Chișinău și Napoli este un pas semnificativ în sprijinul mobilității cetățenilor noștri și al întăririi legăturilor dintre Italia și Republica Moldova. Această conexiune aeriană va contribui nu doar la facilitarea călătoriilor pentru diaspora și turiști, ci și la aprofundarea relațiilor economice și culturale dintre regiunile noastre. Salutăm această inițiativă și felicităm compania FLYONE pentru implicare și viziune.”

O destinație strategică pentru diaspora moldovenească

Italia găzduiește una dintre cele mai mari comunități de moldoveni din diaspora, iar regiunea sudică, inclusiv orașul Napoli, reprezintă un punct important de legătură pentru numeroși cetățeni ai Republicii Moldova stabiliți acolo. Noua rută vine astfel în sprijinul acestei comunități, facilitând legătura cu cei dragi de acasă, dar și călătoriile în scop personal sau profesional.

Napoli – o destinație plină de atracții

Napoli, situat pe coasta sudică a Italiei, este un oraș vibrant, plin de istorie, cultură și gastronomie autentică. Supranumit adesea „capitala sudului italian”, Napoli oferă o combinație unică de situri istorice, cum ar fi centrul vechi inclus în Patrimoniul UNESCO, și atracții naturale spectaculoase, precum Golful Napoli și proximitatea faimoaselor ruine de la Pompei și a vulcanului Vezuviu.

Totodată, Napoli este considerat locul de naștere al pizzei, iar bucătăria locală este un adevărat festin pentru gurmanzi.

Despre FLYONE

FLYONE (www.flyone.eu) a fost lansată în 2016 și a devenit cea mai mare companie aeriană din Moldova. FLYONE ARMENIA a fost lansată în 2021 și a devenit compania aeriană nr. 1 din Armenia în 2022.
În 2022, compania a devenit membră a Asociației Internaționale de Transport Aerian (IATA).
În decembrie 2022, FLYONE Airlines SRL a primit certificatul de operator aerian emis de Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) și licența emisă de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.
În 2023, compania a reînnoit certificarea IOSA – cel mai înalt standard de siguranță în managementul operațional – și a atins 2 milioane de pasageri, lansând 14 rute noi și extinzând flota cu 3 aeronave.
În 2024, FLYONE a lansat două noi destinații: Praga și Manchester, răspunzând cererii în creștere și atingând un record de 2,4 milioane de pasageri.

FLYONE este cea mai dinamică companie aeriană din Republica Moldova, cu o rețea de destinații în continuă extindere și o flotă modernizată. Printre cele 39 de zboruri regulate și charter, FLYONE leagă Chișinăul de destinații populare precum: Stuttgart, Torino, Palma de Mallorca, Lyon, Bremen, Copenhaga, Alicante, Manchester, Praga, Dubai, Bologna, Roma, Milano, Berlin, Tbilisi, München, Larnaca, Frankfurt, Tel Aviv, Luton, Stansted, Parma, Verona, Dublin, Lisabona, Paris, Istanbul, Erevan, Bruxelles, Düsseldorf, Nisa, Amsterdam, Barcelona, Tirana, Tunisia, Antalya, Heraklion, Sharm El-Sheikh, Tivat și Hurghada.

Pentru mai multe informații, vizitați site-ul oficial: www.flyone.eu 

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: