CA a câștigat procesul de judecată cu NTV Moldova privind reflectarea părtinitoare a invaziei din Ucraina
Full Article 4 minutes read

CA a câștigat procesul de judecată cu NTV Moldova privind reflectarea părtinitoare a invaziei din Ucraina

Consiliul Audiovizualului (CA) a obținut câștig de cauză într-un dosar ce vizează postul de televiziune NTV Moldova sancționat, în repetate rânduri, pentru reflectarea unilaterală și părtinitoarea a invaziei Federație Ruse în Ucraina și criza de securitate din regiune în câteva buletine de știri. Hotărârea a fost pronunțată pe 12 iunie de către Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.

NTV Moldova a fost sancționat, anterior, cu două amenzi în sumă de 10 000 lei și patru avertizări publice, pentru prezentarea în mod unilateral, fără documentare suficientă, cu amestec dintre fapte și opinii, a crizei de securitate din regiune și invadarea Ucrainei de Federația Rusă, în buletinele de știri din 24-27 februarie 2022.

Monitorizarea CA a arătat că, în toate buletinele de știri, NTV Moldova s-a referit la situația din Ucraina în mod părtinitor și nu a fost favorizată libera formare a opiniilor.

„Astfel, în buletinul de știri din 24 februarie 2022, ora 13:00 (primul buletin al zilei în primă difuzare, din care publicul află că în Ucraina se duc lupte militare), sunt prezentate declarații atribuite președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, care nu au suport factologic, fiind vorba despre o opinie unilaterală și subiectivă a jurnalistului. În varianta buletinului de știri de limbă rusă se menționează o declarație a Ministerului Apărării al Federației Ruse. În acest caz, sursa trebuia verificată și suprapusă datelor oficiale din partea ucraineană, informația fiind prezentată unilateral, fără documentare suficientă”, se arată în comunicatul CA.

Totodată, în știrile din 25 februarie 2022, monitorizarea CA a atestat amestec dintre fapte și opinii. De asemenea, a fost fixată o documentare incompletă și informație prezentată în mod părtinitor și cu lipsă de bună-credință în relatările despre îndemnul Președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, de a se așeza la masa de negocieri și despre faptul că Occidentul nu ar mai acorda sprijinul solicitat de autoritățile de la Kiev.

Potrivit CA, În nicio știre din cele 4 zile monitorizate, NTV Moldova nu a prezentat poziția Occidentului, cu excepția unei scurte intervenții a ministrei Apărării din Franța, care spune că nimeni nu-și dorește un război cu Rusia.

„Un alt reportaj din 25 februarie 2022 despre procesul de acomodare a refugiaților, conține opinia jurnalistei. Aceasta afirmă că „ucrainenii regretă că țara lor a fost împinsă până în această situație critică, iar când totul a luat foc, cei care se declarau parteneri, au dat bir cu fugiții”. Niciun fapt nu confirmă această afirmație, iar partea a doua a frazei este o acuzație în adresa, probabil, a partenerilor occidentali ai Ucrainei, fără a fi prezente și opiniile celor vizați. În plus, oamenii care apar în reportaj răspund la o întrebare pe care telespectatorul nu a auzit-o, dar din răspunsuri se poate înțelege că reportera a afirmat că Ucraina nu este ajutată de nimeni, și cei intervievați sunt rugați să spună ce cred despre asta”, a informat instituția.

Consiliul Audiovizualului a menționat că NTV Moldova a mai recurs și la omisiune în programele audiovizuale difuzate în perioada monitorizată.

„În buletinul de sinteză a săptămânii din 27 februarie 2022, din 12 știri, 3 s-au referit la războiul din Ucraina. Niciuna dintre acestea nu a constituit prima știre, toate fiind repetări ale informațiilor deja difuzate în zilele precedente, neactualizate și cu încălcările principiilor informării corecte. Nici instituirea stării de urgență în Moldova nu a fost explicată în buletinul de sinteză. După cum a declarat Aneta Gonța, vicepreședinta Consiliului Audiovizualului în ședința publică, presupunând că publicul s-a informat doar din știrile acestui furnizor, acesta a fost informat incomplet, distorsionat și unilateral, fapt ce nu a contribuit la formarea unei opinii libere despre ceea ce se întâmplă în țara vecină începând cu ziua de 24 februarie 2022”, a explicat instituția.

Astfel, pe 12 iunie 2023, Judecătoria Chișinău sediul Râșcani a dat câștig de cauză CA față de PP „Exclusiv Media” SRL, fondatoarea postului de televiziune „NTV Moldova”, în prima instanță.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: