Duminică de foc pentru salvamarii din Chișinău. Patru persoane în stare de ebrietate și un minor – salvați de la înec
Full Article 3 minutes read

Duminică de foc pentru salvamarii din Chișinău. Patru persoane în stare de ebrietate și un minor – salvați de la înec

Cinci persoane, între ei un minor, au fost salvate de la înec de salvamarii stațiilor de salvare din municipiul Chișinău, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Cazurile au fost înregistrate duminică, 6 august, în iazurile din parcurile „La Izvor”, „Valea Morilor” și „Valea Trandafirilor” din capitală.

Potrivit IGSU, două cazuri au fost înregistrate în Parcul „La Izvor”, către orele 16:20 și 16:40. Aici, salvamarii Stației de salvare Nr.2 au salvat doi bărbați în vârstă de 43 și 29 de ani, care fiind în stare de ebrietate au intrat în apă să înoate. După ceva timp, aceștia au pierdut din puteri, astfel se scufundau sub apa bazinului acvatic. De la mal, bărbații au fost observați de salvamari, care de urgență au intervenit și au scos persoanele la mal în stare conștientă.

Alte două cazuri, similare, au avut loc în seara zilei de ieri în Parcul „Valea Morilor” din capitală. Aici, doi bărbați cu vârstele de 24 și 36 de ani, riscau să se înece în lac, nerespectând regulile de siguranță pe apă. Astfel, aceștia după ce au consumat alcool, s-au aventurat să înoate în bazin, iar la scurt timp salvamarii au observat că persoanele se îneacă. Angajații Stației de salvare Nr.1 au reușit să extragă din apă, în scurt timp, bărbații în stare conștientă. Ulterior aceștia au primit îngrijirile de rigoare.

Ultimul caz a fost raportat de salvamarii Stației de salvare Nr.5 din Parcul „Valea Trandafirilor”. Aici, un minor de 17 ani a fost salvat de la înec în timpul scăldatului. Băiatul a fost scos din apă în stare inconștientă. La fața locului, salvamarii au efectuate manevrele de resuscitare, după ce minorul și-a revenit. Ulterior acesta a fost predat echipajului de medici, pentru îngrijiri necesare.

IGSU atenționează repetat cetățenii, în acest context, despre riscul înecului în stare de ebrietate, în deosebi pe timp de caniculă. Salvatorii avertizează că consumul băuturilor alcoolice, înainte de a intra în apă, prezintă pericol pentru viață și sănătate. Astfel, sub efectul alcoolului, tensiunea arterială a persoanei ce intră în apă se poate schimba brusc și provoacă pierderea cunoștinței, ulterior ducând la cazuri fatale de înec.

Totodată, angajații IGSU îndeamnă oamenii să meargă la scăldat doar în locuri amenajate și dotate cu stații de salvare, respectând nomele de siguranță în timpul înotului și aflării pe plaja bazinelor acvatice. Mai mult, maturii sunt rugați să supravegheze strict minorii în perioada vacanței și să nu le permită aflarea de unii singuri, dar și jocul în apele lacurilor și râurilor din țară.

IGSU continuă măsurile de prevenire a înecurilor în perioada estivală în toate raioanele țării, cu scopul informării populației și minimalizării cazurilor de înec.

În situații de risc cetățenii sunt rugați să apeleze de urgență Serviciul 112.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: