Grosu, despre referendumul anunțat de Sandu: „Republica Moldova va răspunde odată și pentru totdeauna în ce parte a lumii vrea să fie”
Full Article 2 minutes read

Grosu, despre referendumul anunțat de Sandu: „Republica Moldova va răspunde odată și pentru totdeauna în ce parte a lumii vrea să fie”

Organizarea referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) se numără printre prioritățile Parlamentului, în sesiunea de primăvară. Declarația a fost făcută de președintele Legislativului, Igor Grosu, de la tribuna centrală a Legislativului. Speakerul susține că, la toamnă, Moldova „va răspunde odată și pentru totdeauna din care parte a lumii vrea să facă parte”.

„Tot în acest an, în toamnă mai bine zis, va trebui să organizăm un exercițiu politic foarte important și începutul sau pregătirile acestui exercițiu, care se numește referendum, va trebui să le lansăm în această sesiune. Moldova va răspunde odată și pentru totdeauna din care parte a lumii vrea să facă parte, deși moldovenii au spus-o de nenumărate ori că vor să fie parte, și e  firesc să fie parte, e istoric și valoric dovedit că suntem parte a familiei europene. În această toamnă noi vom pune punct acestei probleme”, a declarat Igor Grosu.

Amintim că președinta Maia Sandu a solicită desfășurarea, în toamna anului 2024, a unui referendum național privind aderarea la Uniunea Europeană. Șefa statului a cerut Parlamentului să demareze procedurile de organizare a referendumului, pe 24 decembrie. În aceea zi, Sandu a anunțat oficial că va candida pentru un nou mandat de președinte al țării.  Între timp, autoritățile au modificat Codul electoral, așa încât alegerile prezidențiale de la toamnă să poate fi organizate în aceeași zi cu referendumul.

Noile modificări operate de Parlament la Codul electoral au fost criticate de opoziție. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au depus chiar și o sesizare la Curtea Constituțională cu privire la constituționalitatea desfășurării referendumului în aceeași zi cu alegerile parlamentare sau prezidențiale. Vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Bătrîncea susține că modificările operate de fracțiunea PAS ar „sfida normele constituționale”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: