Rusia nu va accepta intrarea Finlandei și Suediei în NATO: „Vor fi consecințe de amploare”
Full Article 2 minutes read

Rusia nu va accepta intrarea Finlandei și Suediei în NATO: „Vor fi consecințe de amploare”

Rusia nu va accepta pur și simplu ca Finlanda și Suedia să adere la NATO, a spus ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov, îndemnând Occidentul să nu se facă iluzii în acest sens.

„Nivelul general de tensiune militară va crește, iar predictibilitatea în acest domeniu va deveni mai mică. Păcat că se sacrifică bunul simț pentru unele idei fantomă despre ce ar trebui făcut în situația actuală”, a subliniat diplomatul, citat de Ria.

Viceministrul de Externe a declarat că această situație este o greșeală a conducerii Suediei și Finlandei și „va avea consecințe de amploare”.

„Ne uităm la situația în ansamblu. Situația, desigur, se schimbă radical în lumina a ceea ce se întâmplă. Faptul că securitatea Suediei, ca și Finlanda, nu va fi consolidată ca urmare a acestei decizii, este complet evident pentru noi”, a continuat Riabkov.

El a adăugat că modul în care Rusia își va asigura securitatea după schimbarea configurației generale a NATO este o problemă separată.

„Decizia va depinde de ce consecințe concrete va duce aderarea celor două țări la Alianța Nord-Atlantică”, a spus Riabkov.

Sâmbătă, 14 mai, președintele Finlandei, Sauli Niinistö l-a sunat pe Vladimir Putin pentru a-l informa pe președintele rus cu privire la decizia sa de a solicita aderarea la NATO. Decizia este legată atât de războiul lansat de Rusia în Ucraina, cât și de obiecțiile Moscovei față de neextinderea Alianței Nord-Atlantice.

Sfârşitul neutralităţii militare a Finlandei ar fi o „greşeală”, a declarat Vladimir Putin, în conversaţia telefonică cu omologul său finlandez, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a salutat dorinţa liderilor Finlandei și Suediei de integrare în Alianţa Nord-Atlantică şi le-a promis un proces de aderare „fără probleme” şi „rapid”.

Suedia și Finlanda au fost ambele neutre de-a lungul Războiului Rece, iar decizia lor de a se alătura NATO ar fi una dintre cele mai mari schimbări aduse arhitecturii de securitate a Europei timp de decenii, reflectând o schimbare radicală a opiniei publice în regiunea nordică, de când Rusia a invadat Ucraina, în februarie.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: