Rușii primesc mesaje în masă, cu propuneri de a organiza sau a participa la atentate teroriste. Câți bani li se oferă
Full Article 3 minutes read

Rușii primesc mesaje în masă, cu propuneri de a organiza sau a participa la atentate teroriste. Câți bani li se oferă

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a acuzat „islamiștii radicali” de comiterea atentatului terorist, care a avut loc la o sală de concerte de lângă Moscova. Liderul de la Kremlin s-a arătat, însă, mai interesat, de cine a comandat atentatul, soldat, potrivit celui mai recent bilanț, cu 139 de morți și 182 de răniți. Putin le-a cerut subalternilor săi să afle, în acest context, de ce suspecții au încercat să evadeze în Ucraina, după ce au deschis focul vineri, 22 martie, în Crocus City Hall. Între timp, potrivit The Moscow Times, rușii primesc în masă mesaje în care li se propune să organizeze sau să ia parte la atentate teroriste, pentru 500-700 de mii de ruble rusești, echivalentul a 5-7 mii de euro.  

Numărul morților din cauza atacului terorist de la Crocus City Hall a crescut la 139 de persoane, a declarat șeful Comisiei de anchetă, Alexander Bastrikin, la o întâlnire cu președintele Vladimir Putin. Potrivit lui, 137 de persoane au murit în sala de concert, iar alte două – pe patul de spital. Dintre acestea, 40 de persoane au murit din cauza rănilor, iar 45 de persoane au murit în urma incendiului. În total, 182 de persoane au fost rănite în atentat, a mai precizat Bastrikin, potrivit The Moscow Times.

Potrivit sursei, Vladimir Putin a spus, la rândul său, că atacul terorist a fost comis de islamiști radicali, dar este interesat de cine a comandat atentatul. „Este absolut clar că teribila crimă de la Crocus este un act de intimidare, se pune întrebarea cine beneficiază de asta. Atacul terorist de la Crocus este o verigă într-o serie întreagă de încercări ale celor care luptă cu Rusia din 2014 cu mâinile „regimului neo-nazist de la Kiev”. Potrivit lui Putin, este necesar să se afle de ce teroriștii au încercat să evadeze în Ucraina.

Între timp, escrocii ar fi lansat o corespondență în masă printre ruși cu o ofertă de a participa la noi atacuri teroriste, după evenimentele tragice de la Crocus City Hall din 22 martie, mai scrie The Moscow Time, cu referire la T. Hunter, o companie specializată în informații cu sursă deschisă.

Potrivit companiei, astfel de mesaje vin pe Telegram, WhatsApp și Viber. Atacatorii le oferă rușilor să câștige 500–700 de mii de ruble, inclusiv pentru a ajuta la organizarea atacurilor teroriste.

Sursa citată precizează că mesajele ar fi expediate, preponderent, elevilor de liceu și studenților. Corespondențe în acest sens au fost înregistrate în orașe mari, cum ar fi Moscova, Sankt Petersburg, Kazan, Tula și Smolensk. T. Hunter susține că atacatorii ar încerca, astfel, să distragă atenția organelor de drept.

***

Amintim că atacul terorist de la Crocus City Hall a avut loc în seara zilei de 22 martie, înainte de concertul trupei Picnic. Mai multe persoane au dat buzna în clădire și au deschis focul, ucigând și rănind sute de oameni.

În după-amiaza zilei de 23 martie, serviciul de presă al Kremlinului a raportat că directorul FSB-ului rus i-a raportat lui Vladimir Putin despre reținerea a 11 persoane, inclusiv a patru autori direcți ai atacului terorist. Patru suspecți au fost arestați preventiv pentru două luni.

De menționat că autoritățile de la Kiev au negat orice implicare în cadrul sângerosului atentat de la Crocus City Hall.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: