Salarii mai mari pentru medici, compensații noi pentru Prima Casă și subvenții mai mari pentru agricultori. Propunerile coaliției de guvernare
Full Article 2 minutes read

Salarii mai mari pentru medici, compensații noi pentru Prima Casă și subvenții mai mari pentru agricultori. Propunerile coaliției de guvernare

Coaliția de guvrnare formată din PDM și PSRM propune mărirea, în două etape, a salariilor medicilor, compensații pentru angajații „instituțiilor de forță” în cadrul programului Prima Casă și majorarea subvențiilor pentru agricultori cu 100 mln de lei. De asemenea, a anunțat că Bruxelles-ul și Chișinăul au agreat condiţiile pentru împrumutul de 100 milioane de euro. Inițiativele au fost discutate, luni seara, într-o ședință la care au participat președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu.

Astfel, se propune ca, de la 1 septembrie, lefurile lucrătorilor medicali să fie majorate cu 30%, iar de la 1 ianuarie, cu încă 30%. O altă majorare – de 40% – va veni în prima jumătate a anului viitor.

În acelaşi timp, fracţiunile parlamentare, premierul şi preşedintele ţării au convenit că în următoarea perioadă Guvernul va veni în Parlament cu rectificări la buget, care să permită creşteri de alocaţii şi pe alte sectoare, cum ar fi infrastructura sau mediul de afaceri.

De asemenea, coaliţia de guvernare a decis lansarea programului Prima Casă 6, în cadrul căruia angajaţii instituţiilor de forţă vor primi compensaţii de 100% din valoarea locuinţei, ceea ce înseamnă că dobânda va fi achitată integral de către stat pentru poliţişti, militari, angajaţi ai CNA, SIS sau SPPS. 20 milioane de lei vor fi alocate din buget in aceste scopuri.

PD şi PSRM au mai propus majorarea fondul de subvenţionare a agricultorilor cu 100 milioane de lei.

Totodată, părţile au discutat şi despre împrumutul de 100 milioane de euro care urmează a fi acordat de Uniunea Europeană pentru atenuarea impactului Covid-19 în ţara noastră. Potrivit coaliției de guvernare, condiţiile de acordare a banilor au fost agreate de Republica Moldova şi Comisia Europeană, aşa că, până la sfârşitul lunii iulie, banii vor ajunge în ţară.

În cadrul unui briefing de presă, deputații Vladimir Golovatiuc (PSRM) și Nicolae Ciubuc (PDM) s-au arătat siguri că majoritatea deputaților din parlament vor susține inițiativele, pe motiv că sunt proiecte sociale. Precizarea a fost făcută în contextul anunțului deputatului Ștefan Gațcan, care a părăsit fracțiunea PSRM și a aderat la grupul parlamentar Pro Moldova, coaliția de guvernare rămânând, astfel, cu 49 de voturi.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: