Sandu, după ce CC a declarat neconstituțional articolul în baza căruia Stoianoglo a fost demis: „Hotărârea se referă la ceva ce nu mai există”
Full Article 3 minutes read

Sandu, după ce CC a declarat neconstituțional articolul în baza căruia Stoianoglo a fost demis: „Hotărârea se referă la ceva ce nu mai există”

Președinta Republicii Moldova a comentat, pe 13 noiembrie, hotărârea Curții Constituționale (CC) prin care a declarat neconstituțional articolul în baza căruia fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a fost evaluat, iar ulterior suspendat și demis din funcție. Șefa statului susține că decizia CC se referă, de fapt, la un articol care nu mai există. Hotărârea, precizează Sandu, nu schimbă evaluarea făcută lui Stoianoglo.

„CC a declarat neconstituțional un articol care nu mai există, pentru că înainte de asta s-a pronunțat Comisia de la Veneția și a zis ca nu era suficient de bun acel articol. Parlamentul a modificat legea cu privire la evaluarea procurorului general și, respectiv, această schimbare sau recomandare constatare a CC cumva se referă la ceva ce nu mai există”, a declarat președinta Maia Sandu.

Șefa statului susține că candidații care vor aspira la funcția de procuror general al țării vor trece testul integrității, așa cum o fac judecătorii și procurorii care candidează la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii sau cel al Procuraturii.

„Hotărârea CC nu schimbă evaluarea făcută fostului procuror general și planurile noastre, inclusiv condiția UE – un proces nou de selectare a procurorului general, inclusiv cu testarea integrității. Pentru că și candidații la funcția de procuror general vor trebui, ca și alți candidați la CSP, CSP, de exemplu, să treacă testul integrității”, a mai precizat președinta Maia Sandu.

Întrebată dacă este mulțumită de viteza cu care țara implementează reforma justiției, președinta a declarat: „Desigur că nu sunt mulțumită. Cu toții ne-am dorit și ne dorim mai repede să se întâmple lucrurile, să se facă ordine. (…) Din păcate, acum vedem doar rezistență din interior, dar nu este târziu pentru oamenii onești să facă un pas înainte, să pună umărul la această reformă. (…) Noi nu o să ne oprim, indiferent cât de mare nu ar fi rezistența”, a conchis șefa statului.

Amintim că Curtea Constituțională a declarat, pe 9 noiembrie, neconstituțional articolul în baza căruia activitatea fostului procuror general al țării Alexandr Stoianoglo a fost evaluată, iar, în consecință – Stoianoglo a fost demis din funcție. Potrivit deciziei, articolul 31 prim, alin. (5) din Legea cu privire la Procuratură nu ar respecta prevederile Constituției. Doi judecători CC au formulat opinii separate. Este vorba de Nicolae Roșca, care a demisionat din funcția de președinte al CC la scurt timp după emiterea hotărârii și Liuba Șova.

Experți constituționali, dar și avocatul lui Stoianoglo, au declarat atunci că hotărârea CC l-ar putea ajuta pe Stoianoglo să revină la șefia Procuraturii Generale. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: