Sistemul de plăți instant MIA, disponibil în Moldova: tranzacții în mai puțin de 15 secunde. Care sunt comisioanele?
Full Article 4 minutes read

Sistemul de plăți instant MIA, disponibil în Moldova: tranzacții în mai puțin de 15 secunde. Care sunt comisioanele?

Începând cu 12 martie, în Republica Moldova este disponibil sistemul național de plăți instant MIA. Sistemul va oferi posibilitatea oamenilor să facă tranzacții fără numerar în mai puțin de 15 secunde. Pentru început, pentru sumele de până la 10.000 de lei pe lună nu se va percepe comision, în timp ce pentru sume mai mari comisioanele percepute nu vor depăși 5 lei pentru un transfer. Precizările au fost făcute de deputatul Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian. 

Avem o noutate minunată pentru cetățeni și business – de astăzi este disponibil sistemul național de plăți instant MIA, dezvoltat de Banca Națională a Moldovei. MIA va oferi posibilitatea oamenilor să facă tranzacții fără numerar cu costuri aproape zero. Pentru început, pentru sumele de până la 10.000 de lei pe lună nu se va percepe niciun comision, în timp ce pentru sume mai mari, comisioanele percepute nu vor depăși 5 lei pentru un transfer”, a scris deputatul Radu Marian pe rețelele de socializare.

Potrivit lui Marian, MIA poate fi folosit și de agenții economici, comercianți de la piață, din online, ca să primească plăți de la clienți mult mai simplu și mai ieftin, printr-un cod QR, sau printr-un link.

Să cumperi 1 kg roșii la piață, sau o rochie de pe un magazin online moldovenesc ar trebui să devină mult mai simplu, dar și mai ieftin pentru comerciant. Orice persoană fizică sau juridică care are un cont în Moldova și se folosește de o aplicație de mobile banking, poate deja să folosească MIA. Identificatorul necesar și suficient pentru a iniția un transfer va constitui numărul de telefon înregistrat în baza de date a băncii sau societății de plată. Pentru a vă folosi de MIA, intrați acum în aplicația dvs de banking (10 din 11 din Moldova și 4 societăți de plată au disponibil serviciul național de plăți instant) și activați-l. (…) Clienții sunt încurajați să contacteze banca lor pentru a afla cum pot beneficia de acest serviciu și pentru a se familiariza cu modalitățile de utilizare a acestuia”, a menționat parlamentarul.

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, sistemul a devenit accesibil pe 12 martie în marea majoritate a aplicațiilor financiare și le permite consumatorilor și companiilor să transfere bani în mai puțin de 15 secunde.

Este o îmbunătățire semnificativă față de metodele tradiționale de plată, care pot dura ore sau chiar și o zi lucrătoare”, a menționat Banca Națională a Moldovei.

Potrivit Băncii, plățile instant permit cetățenilor să efectueze tranzacții financiare în orice moment și de oriunde, folosind dispozitive mobile sau alte mijloace de acces la internet.

Cu plățile instant, cetățenii au mai multă flexibilitate în gestionarea finanțelor: ei pot transfera fonduri rapid între conturile lor sau către alte persoane, pot efectua plăți pentru facturi sau cumpărături online și pot accesa fonduri în caz de urgență într-un mod rapid și eficient”, au precizat reprezentanții Băncii.

La prima etapă, vor fi disponibile două posibilități: transfer instant și solicitare de transfer instant. Transfer instant (person to person – P2P): poți transfera bani direct de la contul tău de plăți la contul unei alte persoane folosind doar numărul de telefon al destinatarului. Solicitare de transfer (Request to Pay – RTP): poți trimite cereri de plată către alte persoane. Aceste cereri pot fi acceptate sau respinse de către destinatari. Utilizatorul va avea acces și la istoricul transferurilor, unde va putea gestiona toate solicitările.

Banca Națională a Moldovei a menționat că pentru a efectua plăți instant nu este nevoie să fie deschis un card.

Iar dacă dețineți deja un card, utilizarea datelor nu este necesară. Transferul către o persoană fizică se efectuează în baza numărului de telefon al acesteia, iar către o persoană juridică – în baza codului IBAN”, au precizat reprezentanții Băncii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: