Guvernul desecretizează parțial tranzacțiile de gaze naturale. Ce cantitate de gaze mai are Moldova în depozite
Full Article 2 minutes read

Guvernul desecretizează parțial tranzacțiile de gaze naturale. Ce cantitate de gaze mai are Moldova în depozite

Guvernul Republicii Moldova a desecretizat parțial, fără a menționa denumirile companiilor, tranzacțiile de gaze naturale din ultimul an, achiziționate din creditul oferit de BERD și urmare a dispozițiilor CSE.

Astfel, potrivit Energocom, în perioada 23 mai 2022 – 19 ianuarie 2023, compania deținută în proporție de 100% de stat a cumpărat în total circa 600 milioane metri cubi de gaze, cu prețul mediu ponderat de 88,21 euro/ MWh (sau 928,96 euro/1000 metri cubi). Au fost încheiate 55 de tranzacții, dintre care 12 tranzacții în baza dispozițiilor CSE, restul în cadrul proiectului finanțat de BERD.

În acest an, în premieră, Energocom a făcut tranzacții de gaze folosind, inclusiv, gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, ruta transbalcanică în regim revers și interconectorul dintre Grecia și Bulgaria, progrese pentru care astăzi partenerii externi laudă Republica Moldova.

„Acum este ușor să te pronunți dacă în noiembrie anul trecut Republica Moldova avea nevoie de o anumită cantitate de gaze și cât de oportun era prețul. Analizele din vara trecută, când toată Europa se pregătea de sistarea livrărilor de la Gazprom, arătau că țara, în condiții normale, avea nevoie minim de 30% din necesarul de consum pentru a fi stocat, plus consumul curent pentru lunile de iarnă. Asta înseamnă că erau necesare circa 800 milioane de metri cubi, dintre care în jur de 300 milioane de metri cubi trebuiau să reprezinte stocuri”, a declarat Victor Bânzari, director interimar Energocom.

Astăzi, Energocom mai are în stoc aproximativ 150 de milioane de metri cubi de gaze. Volumul rămas se datorează temperaturilor mai ridicate în iarna trecută spre deosebire de alți ani, susține compania.

Tabelul tranzacțiilor poate fi consultat AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: