Slusari, replică lui Grosu după declarația despre „grija pentru toți cetățenii”: „Nu se cere nici un bănuț suplimentar de la gura copilului”
Full Article 3 minutes read

Slusari, replică lui Grosu după declarația despre „grija pentru toți cetățenii”: „Nu se cere nici un bănuț suplimentar de la gura copilului”

Fostul vicepreședinte al Parlamentului Alexandr Slusari, în prezent președinte al Asociației „Forța Fermierilor”, a venit cu o reacție, după ce speakerul Igor Grosu a declarat că fermierii au dreptul să protesteze, dar trebuie să își amintească că autoritățile trebuie să aibă grijă de toți oamenii, nu doar de ei. În replică, Slusari i-a recomandat lui Grosu să citească revendicările fermierilor, pentru a vedea că, de fapt, acestea ar putea să fie realizate „fără cheltuieli suplimentare bugetare”.

„Dincolo de ipocrizie, aici să vede și indiferența de problemele agricultorilor mici și mijlocii, care în prezent sunt executați de creditori. (…) Acum, ceea ce solicită fermierii pentru supraviețuire sunt niște măsuri care ar trebui să fie aplicate maximum în 2-3 luni. Evident că în aceasta perioada fonduri europene nu mai vin. Se propun soluții fie non-financiare, fie altă modalitate de utilizare a Fondului Național de Dezvoltare a agriculturii pentru anul 2024. Nu să cere nici un bănuț suplimentar de la gura copilului. Însă unii demnitari de stat , în loc să între în esența problemei catastrofei, care ne așteaptă în sectorul agrar, preferă să pună etichetări standarde clasei de fermieri”, a declarat Slusari.

Precizăm că Asociația Forța Fermierilor și Federația Națională a Fermierilor a anunțat pe 15 noiembrie că  vor ieși la un protest masiv. Manifestanții intenționează să desfășoare un protest non-stop, în PMAN, în perioada 21 noiembrie – 31 decembrie și un marș la fel zilnic în perioada 22-26 noiembrie. Fermierii susțin că au ajuns la „limita falimentului și a disperării” și că „nu au altă ieșire”. Detalii – AICI. După ce și-au anunțat intenția de a ieși la protest, fermierii au fost chemați la discuții, de ministrul Vladimir Bolea. Întrevederea va avea loc vineri, 17 noiembrie, cu începere de la ora 11:30, la Guvern.

De menționat că președintele Parlamentului, Igor Grosu, a comentat, pe 15 noiembrie, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei, solicitările fermierilor. Speakerul susține că este dreptul fermierilor de a ieși în stradă, dar, spune el, agricultorii ar trebui să înțeleagă că autoritățile trebuie să aibă grijă de toți oamenii țării. Oficialul a amintit de cei circa două miliarde de lei alocate de autorități pentru agricultori și nu a exclus că, dacă va fi posibil, Guvernul va aloca noi resurse pentru agricultură și fermierii afectați de secetă. Detalii – AICI.

„Din 1,9 mlrd. lei, despre care atât se vorbește, 1,4 mlrd. sunt datoriile față de agricultori pentru anul 2022. Iar din cei 200 mln lei și 4000 tone de motorină română, care fermierii cu mare greu au obținut prin discuții cu Maia Sandu în noiembrie 2022 și prin proteste din iunie 2023, la moment nici un bănuț și nici un litru nu a nimerit la agricultori afectați”, a declarat, în replică, Alexandr Slusari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: