În Republica Moldova, pe 29 și 30 noiembrie sunt posibile deconectări de la energia electrică. Anunțul a fost făcut de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, vicepremierul Andrei Spînu, care a precizat că motivul sunt bombardamentele Rusiei din Ucraina.
„Stimați cetățeni, azi și mâine (29-30 noiembrie), din cauza posibililor atacuri masive cu rachete ale Rusiei asupra Ucrainei există riscul de deconectări de la energia electrică în toată țara.
În caz de o astfel de situație, toate serviciile statului sunt pregătite să intervină și să restabilească livrarea de energie electrică în termeni restrânși. Rog să fim precauți și pregătiți. Vă mulțumesc”, a menționat Andrei Spînu.
Recomandări pe care să le urmați în timpul penelor de curent
– În special la lăsarea întunericului și din cauza vremii instabile, pietonii trebuie să manifeste maximă prudență pe traseu în timpul deplasării, iar șoferii să reducă din viteza cu care circulă în mod normal, pentru a putea reacționa în orice situație de risc; în contextul în care semafoarele nu sunt funcționale, iar iluminatul stradal va lipsi.
– Aveți grijă de copii și vârstnici;
– Evitați plimbările noaptea la ore târzii în zonele mai puțin circulate și nesigure;
– Deplasați-vă în grup! Nu răspundeți la provocări şi evitați persoanele cu comportament suspect sau în stare de ebrietate;
– Țineți-vă poșeta sau servieta sub brațul care este opus traficului, în această manieră hoții prin smulgere nu vor putea acționa;
– Sporiți atenția și traversați numai după ce sunteți sigur că o puteți face în siguranță;
– Evitați lifturile și optați pentru scări;
– Pregătiți lumânări și chibrite/brichete pentru a le avea la îndemână atunci când se stinge lumina;
– Aveți grijă să încărcați din timp dispozitivele electronice și să țineți aproape telefonul mobil
În caz de necesitate apelați la numărul unic 112 sau la cel mai apropiat polițist.
***
Amintim că, pe 23 noiembrie, în Republica Moldova s-au produs deconectări în masă a energiei electrice. Mii de consumatori au rămas în beznă, iar unii au fost reconectați abia a doua zi. Incidentul s-a repetat după ce, pentru prima oară, s-a produs pe 15 noiembrie. Odată cu deconectările de energie electrică, transportul electric a ramas blocat, iar în orașe s-au produs ambuteiaje din cauza nefuncționării semafoarelor. Mai mult, serviciile operatorilor de telefonie Moldcell, Orange și Moldtelecom au fost parțial sau total indisponibile.
Ministrul Afacerilor Externe Nicu Popescu l-a convocat pe ambasadorul rus Oleg Vasnețov pentru a discuta despre situația creată. Diplomatul rus a declarat după întrevedere că s-a discutat despre relațiile bilaterale ruso-moldovenești, dar și despre „evenimentele din țara vecină Ucraina”.
Pe rețelele de socializare a fost lansat un flashmob cu hashtagul #безвас (fără voi) în semn de protest față de agresiunea Rusiei.
Pe 24 noiembrie, la Președinție, a avut loc ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) al țării, convocată de președinta țării Maia Sandu. Consiliul a recomandat Guvernului:
(1) să actualizeze planul de reducere a vulnerabilităților tehnice referitor la aprovizionarea cu energie electrică și termică
(2) să mobilizeze toate capacitățile de generare a electricității și energiei termice
(3) să adapteze procesele de organizare a dezvoltării și implementării politicilor în domeniul energetic
(4) să asigure, în timp real, comunicarea cu operatorii de infrastructură critică din domeniul public și cel privat.