Spînu solicită o discuție cu Miller, dar Gazprom întârzie să vină cu un răspuns
Full Article 3 minutes read

Spînu solicită o discuție cu Miller, dar Gazprom întârzie să vină cu un răspuns

Viceprim-ministrul Andrei Spînu declară că a solicitat o discuție cu șeful Gazprom, Alexei Miller, dar că, până azi, nu a primit un răspuns la solicitarea făcută. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale declară că vrea să vadă care sunt „planurile” concernului rus pentru această iarnă în ceea ce privește livrările de gaze către Moldova.

„Am cerut să avem o discuție cu Miller, să mi se spună care sunt planurile, ca să putem acționa ulterior. Până ce nu am primit un răspuns. Înțeleg că această solicitare se analizează. Dacă va avea loc, voi informa neapărat opinia publică”, a declarat vicepremierul Andrei Spînu în cadrul emisiunii „În profunzime”, de la Pro TV.

De precizat că, compania Gazprom a anunțat la începutul lunii octombrie, curent, că își rezervă dreptul să suspende în totalitate furnizarea gazului către Republica Moldova, în cazul în care până pe 20 octombrie 2022 nu vor fi îndeplinite toate condițiile asumate în contract. Reprezentanții companiei au mai menționat că „Moldovagaz” ar fi încălcat în repetate rânduri termenul de achitare a gazului.

Vicepremierul Andrei Spînu a recunoscut astăzi în cadrul emisiunii „În profunzime” că, la moment, Moldovagaz încă nu a achitat pentru tot consumul de gaze naturale pentru luna septembrie și nici avansul pentru octombrie, în ciuda avertismentului concernului rus.

„Vedem care vor fi acumulările și capacitatea de plată a Moldovagaz și după vom vedea dacă intervenim sau nu. (…) Este important să vedem care este volumul acelui potențial ajutor și cum putem să intervenim”, a precizat vicepremierul.

Între timp, amintim că astăzi așa numitele autorități de la Tiraspol au anunțat că gigantul rus Gazprom a decis să reducă volumul gazelor naturale livrat în Transnistria: în octombrie cu 30%, iar în noiembrie cu 40% față de perioada similară a anilor trecuți. Așa numitele autorități de la Tiraspol au precizat că, pentru a economisi gazul natural, vor reduce consumul de la Uzina Metalurgică și de la cea de ciment din Râbnița, dar și cea de la Centrala de la Cuciurgan. Totuși, vicepremierul susține că nici Chișinăul, nici Tiraspolul nu ar fi fost notificat oficial în acest sens.

Amintim că, în octombrie 2022, Gazprom furnizează Moldovei doar 70% din volumul de gaz convenit anterior – 5,7 mln de m3 pe zi pentru ambele maluri ale Nistrului. Până acum, volumul constituia 8,06 mln m3. Concernul rus dă vina pe compania ucraineană Naftogaz pentru diminuarea volumului livrat, pe care îl acuză că refuză să asigure pe deplin serviciile de transportare a gazului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: