„Școala trebuie să fie în afara luptei politice”. Reacția ministrului Educației la cazul profesorului din Ocnița
Full Article 2 minutes read

„Școala trebuie să fie în afara luptei politice”. Reacția ministrului Educației la cazul profesorului din Ocnița

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării Igor Șarov a venit cu o reacție privind cazul profesorului din Ocnița, care le-a vorbit elevilor despre alegerile prezidențiale. Într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, acesta a subliniat că susține și apără profesorii față de imixiunile politice de orice fel, dar a sugerat conducerii instituției „să procedeze conform prevederilor legale”.

„Voi afirma ori de câte ori este cazul: școala, ca instituție, trebuie să fie în afara luptei politice. Menirea școlii și a profesorului este să-i învețe pe copii și pe tineri materii exacte, dar și cum să fie cetățeni responsabili și patrioți ai Republicii Moldova. A fi un cetățean responsabil înseamnă, în primul rând, a respecta reguli. Reguli care necesită a fi respectate atât de profesori, ce nu vor admite propaganda în școli, cât și de politicieni care trebuie să nu instige profesorii la asemenea acțiuni incompatibile cu statutul unui cadru didactic”, a scris ministrul Educației pe pagina sa de Facebook.

Igor Șarov a anunțat că a discutat despre acest caz cu administrația instituției de învățământ, dar și cu șeful Direcției Învățământ Ocnița.

„Am sugerat să se procedeze conform prevederilor legale (Codul Educației, Codul de Etică, Codul Muncii). Consiliul de Etică al școlii trebuie să determine, dacă cele desfășurate reprezintă o simplă expunere a unor opinii politice într-un cadru informal, eventual provocat și filmat pe ascuns, sau dacă reprezintă o încălcare a Codului de Etică privind normele de conduită în relațiile cu elevii referitor la aspectul politic în școală”, a scris Șarov.

Reacția vine după ce, în ajun, pe rețelele de socializare a fost publicată o înregistrare video, în cadrul căreia un profesor din Ocnița le vorbește elevilor despre alegerile prezidențiale. Acesta critică Partidul Socialiștilor și se declară susținător al Maiei Sandu. Subiectul a ajuns și în atenția guvernului. În cadrul ședinței din 23 septembrie, premierul Ion Chicu i-a atras atenția ministrului Educației asupra acestui caz și i-a sugerat să se implice.

Amintim că Igor Șarov a criticat anterior dur faptul că președintele Igor Dodon a mers într-o instituție școlară din raionul Drochia și a discutat cu elevii și profesorii, fără să poarte mască de protecție.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: