Ministerul Justiției reacționează la decizia de a achita 500 mii de lei lui Oleg Melniciuc: O vom contesta la Curtea de Apel Chișinău
Full Article 3 minutes read

Ministerul Justiției reacționează la decizia de a achita 500 mii de lei lui Oleg Melniciuc: O vom contesta la Curtea de Apel Chișinău

O nouă reacție urmare a informației din presă că statul îi va plăti 500 mii de lei lui Oleg Melniciuc, singurul magistrat condamnat de prima instanță pentru îmbogățire ilicită. Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat pe 10 octombrie că va analiza hotărârea luată în privința lui Melniciuc și o va contesta. În același timp, Ministerul a precizat că hotărârea „se referă la fapte dintr-un alt dosar și nu la cel de îmbogățire ilicită”. 

Ministerul Justiției a declarat că va contesta hotărârea prin care s-a dispus încasarea sumei de 500 de mii de lei. Totuși, instituția a ținut să precizeze că hotărârea „se referă la fapte dintr-un alt dosar”.

Ministerul Justiției va analiza Hotărârea pronunțată pe 9 octombrie 2023, de Judecătoria Chișinău, în privința lui Oleg Melniciuc, și o va contesta la Curtea de Apel Chișinău. Totodată, vine cu precizarea că Hotărârea, prin care s-a dispus încasarea sumei de 500 de mii de lei drept prejudiciu moral și 5100 de lei – cheltuieli pentru asistență juridică, se referă la fapte dintr-un alt dosar și nu la cel de îmbogățire ilicită”, a comunicat instituția.

Potrivit Ministerului, la baza adoptării hotărârii menționate se află o cauză penală inițiată pe data de 11 august 2017, de către procurorul general, urmare a unui denunț de trafic de influență.

Pe data de 22 ianuarie 2020, prin ordonanţa procurorului în Procuratura Anticorupţie, s-a dispus scoaterea lui Oleg Melniciuc de sub urmărire penală, pe motiv că nu au fost întrunite elementele infracțiunii de trafic de influență, iar procesul penal a fost clasat. În consecință, Oleg Melniciuc a înaintat o cerere de chemare în judecată împotriva Ministerului Justiției, intervenient accesoriu Procuratura Generală şi Consiliul Superior al Magistraturii, privind modul de reparare a prejudiciului cauzat prin acțiunile ilicite ale organelor de urmărire penală, ale procuraturii şi ale instanţelor judecătoreşti, iar instanța de judecată a admis integral cererea”, au declarat reprezentanții Ministerului.

***

Pe 9 octombrie anticoruptie.md a scris că statul, prin intermediul Ministerului Justiției, îi va achita 500 de mii de lei lui Oleg Melniciuc, singurul magistrat condamnat de prima instanță pentru îmbogățire ilicită. Potrivit sursei, judecătorul a cerut repararea prejudiciului „cauzat prin acţiunile ilicite ale organelor de cercetare penală şi de anchetă preliminară, ale procuraturii şi ale instanţelor judecătoreşti”. La fel s-a menționat că decizia a fost pronunțată pe 9 octombrie, de magistrata Georgeta Grozav, iar examinarea cauzei a durat cinci luni.

Pe 10 octombrie, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a publicat o declarație a magistratei Georgeta Grozav. Cea din urmă a precizat că hotărârea publicată și preluată de presă „nu se referă la dosarul penal – îmbogățire ilicită” și că „informaţiile din mass-media nu corespund circumstanţelor de fapt”. „În speţa supusă examinării a stat la baza altă cauza penală”, a menționat Grozav.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: