„Știu că totul sună ca un coșmar, dar este noua noastră realitate”. Apelul primei doamne a Ucrainei către comunitatea internațională
Full Article 3 minutes read

„Știu că totul sună ca un coșmar, dar este noua noastră realitate”. Apelul primei doamne a Ucrainei către comunitatea internațională

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenski, a adresat o scrisoare deschisă către toată mass-media mondială. Ea îndeamnă jurnaliștii să relateze adevărul și declară că războiul din Ucraina este unul al Europei și la granițele UE.  Între timp, solicită ajutoare umanitare și de securitate pentru cei care vor să fugă din calea războiului.

În același mesaj, Olena Zelenski face o retrospectivă a evenimentelor din ultima perioadă și afirmă că „dacă Putin nu va fi oprit, care amenință că pornește un război nuclear, nu va mai fi loc sigur în lume”.

„Știu că totul sună ca un coșmar. Dar aceasta este noua noastră realitate. Trăim în ea. Și nu știm cât va dura. Era imposibil de crezut ce s-a întâmplat acum o săptămână. Țara mea era liniștită și metropola, orașele și satele erau pline de viață”, susține prima doamnă.

Olena Zelenski susține că ceea ce fac militarii ruși este „crimă împotriva poporului ucrainean”, nicidecum „operațiune militară specială”, așa cum o numește Putin.

„Cel mai terifiant lucru de citit despre victime în rândul copiilor (…). Femeile și copiii noștri trăiesc acum în subsoluri. Copiii noștri fac lecții în subsol. Și acolo se nasc, pentru că în subterană au fost transferate maternitățile. Primul copil al războiului, care a văzut nu un cer liniștit, ci un tavan de beton al subsolului, a apărut pe lume în prima zi a invaziei. Acum sunt zeci de bebeluși care încă nu au cunoscut pacea în viața lor”, povestește prima doamnă a Ucrainei.

Zelenski mai spune că oamenii nu au acces la tratamentul necesar.

„Oamenii care depind de tratament și îngrijire permanentă nu își permit. Este ușor să injectezi insulina în subsol? Și să bagi medicamente pentru astm sub bombardament? Ca să nu mai vorbim de miile de pacienți bolnavi de cancer, pentru care chimioterapia este vitală”, continuă soția lui Volodimir Zelenski.

Ucraina vrea pace. Dar Ucraina se va apăra și nu va capitula niciodată, se mai arată în scrisoarea Olenei Zelenski.

„Și de ce avem nevoie? – să închidem cerul! În sfârșit scoateți mănușile albe, nu puteți păstra neutralitatea. Pentru că Putin poate veni în continuare la tine. Închide cerul, iar pe pământ ne descurcăm singuri”, susține prima doamnă.

Totodată, ea a făcut apel la comunitatea internațională să acorde ajutoare umanitare și de securitate, pentru civilii care vor să plece.

Pe 9 martie s-au împlinit 14 zile de la invazia Rusiei în Ucraina. Moscova refuză să recunoască că este un „război” și insistă că a lansat o „operațiune specială militară, pentru demilitarizarea și „denazificarea” Ucrainei”. Potrivit Oficiului ONU pentru drepturile omului, timp de 13 zile, în Ucraina au fost uciși 474 de civili, iar peste 860 au fost răniți.
Știrile NewsMaker în română le puteți găsi și pe pagina noastră de Facebook, dar și pe Telegram.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: