Studenții la Medicină vor monitoriza de la distanță persoanele infectate cu COVID-19 care se tratează acasă
Full Article 3 minutes read

Studenții la Medicină vor monitoriza de la distanță persoanele infectate cu COVID-19 care se tratează acasă

Persoanele infectate  cu COVID-19 și care se tratează la dimiciliu, cele care au intrat în contact cu un pacient testat pozitiv, precum și persoanele care au fost supuse regimului de autoizolare în urma traversării frontierei Republicii Moldova pe sensul de intrare vor fi monitorizate la distanță de monitorii COVID. Cei care vor asigura monitorizarea sunt un grup de studenți și rezidenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Studenții de la Facultatea de Medicină Preventivă, anul VI, care au fost repartizați la stagiul de practică, vor telefona pacienții pentru a verifica starea de sănătate a acestora. Acțiunile fac parte din proiectul privind Mecanismul de Monitorizare la Distanță a Pacientului COVID+ care a fost lansat pe 13 octombrie.

Scopul implementării acestui mecanism  este triajul și monitorizarea pacienților infectați cu noul virus. Autoritățile își propun să reducă în acest mod povara de pe sistemul medical, să intensifice informarea corectă a populației și să promoveze vaccinarea împotriva COVID-19 în rândul cetățenilor.

„Pe lângă faptul că vor fi monitorizați pacienții confirmați cu COVID, vom avea informații în timp real despre dinamica lor, evaluarea pronosticurilor și evitarea epuizării sistemului sanitar. Monitorii COVID promovează și campania de vaccinare, deoarece asta rămâne cea mai optimă soluție de protecție împotriva COVID-19. Reduce riscul de infectare, de transmitere a bolii, de spitalizare și de deces. Adresez înalta apreciere tuturor celor implicați”, a declarat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Proiectul prevede antrenarea a 36 de monitori COVID. Totuși, numărul acestora poate varia în funcție de situația epidemiologică. Aceștia vor activa zilnic, în două ture, în intervalul orelor 9:00 – 21:00.

„Țin să menționez că vaccinarea rămâne unicul instrument care contribuie la frânarea pandemiei și îndemn toată populația să se vaccineze. Zilnic, prin intermediul mecanismului de monitorizare, sunt realizate în jur de 10.000 de apeluri . Pacienții confirmați cu COVID sunt monitorizați conform unui algoritm al Ministerului Sănătății în diferite intervale de timp, precum 72 de ore, 48 de ore. Astfel, este monitorizată starea de sănătate acestor pacienți în regim permanent”, a menționat directorul Serviciului Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112, Liviu Oboroc.

***

Mecanismul de Monitorizare la Distanță a Pacientului COVID+ ar urma să activeze până la sfârșitul lunii mai 2022. Acțiunile ar putea fi prelungite în funcție de situația epidemiologică din Republica Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: