SUA: 15 militari au fost sancționați disciplinar în legătură cu scurgerea de documente clasificate ale Pentagonului
Full Article 2 minutes read

SUA: 15 militari au fost sancționați disciplinar în legătură cu scurgerea de documente clasificate ale Pentagonului

Forțele Aeriene americane au sancționat disciplinar 15 militari, în legătură cu scurgerea masivă de documente clasificate ale Pentagonului, care conțineau, printre altele, informații despre războiul din Ucraina. Informația se conține într-o declarație publicată pe site-ul Departamentului Forțelor Aeriene al SUA.

Potrivit anchetei efectuate de inspectorul Forțelor Aeriene, Jack Teixeira, membru al Gărzii Naționale Aeriene din Massachusetts, căruia i-au fost înaintate învinuiri penale în iunie, rămâne singurul autor al scurgerii de informații.

Cu toate acestea, inspecția a constatat că soldații din unitatea lui Teixeira nu au luat măsurile necesare pentru a preveni scurgerea. Conducerea bazei în care a servit Teixeira nu a exercitat vigilența necesară, se arată în declarația inspectorului, și nu a luat măsurile necesare pentru a-șa îndeplini responsabilitățile în materie de securitate.

Printre factorii indirecți care au contribuit la divulgarea neautorizată de informații, inspectoratul a identificat eșecul comandanților de a monitoriza activitatea care le-a fost încredințată, raportarea inconsecventă a incidentelor de securitate, acordarea accesului la date clasificate unor persoane care nu ar trebui să îl aibă și măsuri disciplinare ineficiente.

Comandantul escadrilei de recunoaștere în care a servit Teixeira a fost demis din funcție și a primit o sancțiune administrativă. Comandantului echipei de recunoaștere a lui Teixeira, la fel, i-a fost aplicată o sancțiune administrativă. Iar echipa de recunoaștere a fost suspendată de la activitățile de spionaj. Comandanții de unitate suspendați anterior au fost demiși. În plus, Departamentul Forțelor Aeriene al SUA și-a modificat reglementările privind accesul la datele clasificate.

***

Precizăm că scurgerea de documente a avut loc la începtul lui 2023. Radio Svoboda scrie că Jack Teixeira a împărtășit date clasificate cu 20 – 30 de persoane pe Discord – un chat pentru gameri. Teixeira le-a spus că vrea ca aceștia să fie mai conștienți de evenimentele care au loc și a criticat Guvernul SUA că ar încerca să țină cetățenii în întuneric cu privire la starea lumii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: