SUA, Franța și Marea Britanie, declarație comună după discuții cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu
Full Article 2 minutes read

SUA, Franța și Marea Britanie, declarație comună după discuții cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu

Miniștrii de Externe ai Statelor Unite ale Americii, Franței și Marei Britanii resping acuzațiile ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, potrivit cărora Ucraina ar pregăti explozia unei „bombe murdare” pe teritoriul său. O declarație în acest sens, prin care cele trei state își exprimă susținerea față de Ucraina, a fost publicată astăzi de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chișinău.  

„Noi, miniștrii de externe ai Franței, Marii Britanii și Statelor Unite, reiterăm sprijinul nostru ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în fața agresiunii continue a Rusiei. Ne menținem angajamentul de a continua să sprijinim eforturile Ucrainei de a-și apăra teritoriul atât timp cât va fi necesar.

Mai devreme astăzi, miniștrii apărării ai țărilor noastre au vorbit cu ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, la cererea acestuia. Țările noastre au precizat că resping acuzațiile evident false ale Rusiei potrivit cărora Ucraina se pregătește să folosească o bombă murdară pe propriul teritoriu. Orice încercare de a folosi această acuzație va fi văzută de omenire ca un pretext pentru escaladare. Respingem, de asemenea, orice pretext pentru escaladare din partea Rusiei.

Miniștrii de externe au discutat, de asemenea, despre hotărârea lor comună de a continua să sprijine Ucraina și poporul ucrainean cu asistență de securitate, economică și umanitară în fața războiului brutal de agresiune al președintelui Putin”, se arată în textul declarației semnate de cele trei țări.

Amintim că ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a discutat duminică la telefon cu omologul său francez Sebastien Lecornu despre situația din Ucraina, situație care „are o tendință spre o escaladare necontrolată”. În cadrul discuțiilor, Serghei Şoigu i-a împărtășit omologului său francez îngrijorările sale legate de eventualele provocări din partea Ucrainei, prin recurgerea la o „bombă murdară”, însă fără a oferi dovezi în susținerea afirmațiilor că Ucraina ar putea folosi o astfel de armă.

De menționat că așa-zisa „bombă murdară” combină explozivi tradiționali cu materialele radioactive şi are, prin urmare, un efect dublu: provoacă o explozie şi contaminează radioactiv zona.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: