SUA trimit în Ucraina, pentru prima dată, muniții cu uraniu sărăcit: Obuzele vor ajuta la distrugerea tancurilor rusești
Full Article 2 minutes read

SUA trimit în Ucraina, pentru prima dată, muniții cu uraniu sărăcit: Obuzele vor ajuta la distrugerea tancurilor rusești

Administrația Biden va trimite, pentru prima dată, în Ucraina, muniție care conține uraniu sărăcit, potrivit unui document consultat de Reuters şi confirmărilor separate a doi oficiali americani, relatează Reuters, citată de G4media.

Obuzele, care ar putea ajuta la distrugerea tancurilor rusești, fac parte dintr-un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care urmează să fie dezvăluit în săptămâna viitoare. Munițiile pot fi lansate de tancurile americane Abrams care, potrivit unei persoane familiarizate cu subiectul, sunt de așteptat să fie livrate în Ucraina în următoarele săptămâni.

Unul dintre oficiali a spus că pachetul de ajutor care urmează va avea o valoare cuprinsă între 240 de milioane şi 375 de milioane de dolari, în funcție de ceea ce va include.

Valoarea şi conținutul pachetului erau încă în curs de finalizare, au spus oficialii.

Casa Albă nu a comentat încă informația.

Deși Marea Britanie a trimis muniție cu uraniu sărăcit în Ucraina la începutul acestui an, acesta ar fi primul transport american de muniție şi va stârni probabil controverse. Urmează deciziei administrației Biden de a furniza muniții cu dispersie Ucrainei, în pofida preocupărilor legate de pericolele pe care le prezintă astfel de arme pentru populația civilă, comentează Reuters.

Utilizarea muniției cu uraniu sărăcit a fost intens dezbătută, oponenții precum Coaliția internațională pentru interzicerea armelor cu uraniu spunând că există riscuri mari pentru sănătate din cauza ingerării sau inhalării prafului de uraniu sărăcit, inclusiv risc de cancer şi de malformații congenitale.

Un produs secundar al îmbogățirii cu uraniu, uraniul sărăcit este folosit pentru muniție, deoarece densitatea sa extremă oferă cartușelor capacitatea de a pătrunde cu ușurință în blindaj şi de a se autoaprinde.

Statele Unite au folosit muniție cu uraniu sărăcit în cantități masive în războaiele din Golf din 1990 şi 2003 şi în bombardamentele NATO asupra fostei Iugoslavii în 1999.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: