Summitul e de vină. Cum au explodat pentru o zi prețurile în hotelurile din Chișinău, iar în unele nu mai pot fi făcute rezervări
Full Article 5 minutes read

Summitul e de vină. Cum au explodat pentru o zi prețurile în hotelurile din Chișinău, iar în unele nu mai pot fi făcute rezervări

Cu doar o săptămână înainte de summitul istoric, care se va desfășura pe 1 iunie la castelul Mimi de la Bulboaca, în unele hoteluri din Chișinău prețul pentru o cameră a crescut de câteva ori. Administratorii recunosc că majorările au fost operate în legătură cu evenimentul. NM a aflat cât costă în această perioadă o cameră de hotel și unde deja nu mai pot fi făcute rezervări.

Cum au crescut prețurile

Potrivit datelor unuia dintre cele mai mari site-uri de rezervare a camerelor de hotel, în Chișinău sunt disponibile în noaptea de 1 spre 2 iunie 417 opțiuni de cazare.

Cea mai scumpă cameră de hotel costă 1565 de euro. Este un număr de lux în Gregory Boutique Hotel. De altfel, este singura cameră liberă din acest hotel pentru acea dată. În mod obișnuit, această cameră costă 415 euro. În altă perioadă, în acest hotel poate fi găsită chiar și o cameră dublă care costă 114 euro.

Reprezentanții Gregory Boutique Hotel au confirmat pentru NM că prețul camerei pentru începutul lunii iunie a crescut din cauza summit-ului ce va fi organizat în Moldova. Aceștia au precizat că camera de 1565 de Euro este singura liberă pentru 1 și 2 iunie, menționând că cererea pentru această perioadă este mare. Reprezentanții hotelului au refuzat să ne spună dacă au rezervări din partea membrilor delegațiilor care vor participa la summit.

Radisson Blu Leogrand Hotel (143 de camere) în dimineața de 24 mai ave libere două „camere de hotel îmbunătățite” care costau câte 1,3 mii de euro pentru o noapte. La începutul lui iunie (în afară de zilele în care se va desfășura summit-ul) această cameră de hotel poate fi rezervată cu 300 de Euro.

Reprezentanții Radisson Blu au precizat pentru NM că toate camerele de hotel au fost rezervate pentru perioada 31 mai – 2 iunie. Aceștia ne-au confirmat că cererea mare are legătură cu summit-ul ce urmează, iar preturile au crescut la fel din cauza cererii. Ei au refuzat să ne spună dacă găzduiesc deja membri ai delegațiilor precizând că nu o pot face din motive de securitate.

În hotelul Courtyard by Marriott Chisinau o cameră de hotel standard costă în noaptea de 1 spre 2 iunie 1060 de Euro. În celelalte zile aceeași cameră de hotel costă 149 de Euro pentru o noapte. În hotelul Berdsprețurile pornesc de la 351 de Euro pentru o „cameră de hotel îmbunătățită”, în timp ce în perioade obișnuite (în afara summit-ului) o astfel de cameră costă de la 176 de Euro în sus. În hotelul Nobil, o cameră pentru o singură persoană costă 315 Euro, iar prețul obișnuit al acesteia în iunie este de 144 de Euro.

Unele hoteluri nu au modificat prețurile pentru perioada summit-ului. În general, în hotelurile care se poziționează 4*, în noapte de 1 spre 2 iunie, prețul pentru o cameră pornește de la 43 de euro pentru o noapte. În total, pentru 1-2 iunie sunt propuse 60 de opțiuni de cazare în hoteluri de 4*, 5* și în apartamentele din Chișinău. Iar cele mai ieftine opțiuni sunt oferite de hosteluri – 7-9 Euro pentru o noapte.

Este pregătită piața hotelieră pentru astfel de evenimente?

Șeful Asociației Naționale a Hotelurilor și Restaurantelor din Moldova, fostul director al Agenției de Turism, Stanislav Rusu a menționat pentru NM că piața hotelieră din Moldova nu estre pregătită pentru evenimente de o astfel de anvergură. „Ne-am convins de asta deja nu odată. Sunt solicitate lanțurile de hoteluri [internaționale]. Acestea ridică prețurile de 2-3 ori deoarece clienții le preferă datorită calității serviciilor prestate, deoarece avem doar 2-3 hoteluri de acest fel și cererea pentru acestea depășește oferta, a subliniat Rusu.

Potrivit lui, hotelurile din Moldova, care nu fac parte din aceste lanțuri, nu sunt atât de solicitate, dar oricum au majorat prețurile. Rezervările pentru perioada summit-ului au fost făcute fie pe Booking, fie de către misiunile diplomatice din Moldova. Diplomații cunosc hotelurile, calitatea acestora și ce servicii prestează”, a menționat expertul. Acesta nu exclude că unii oaspeți vor veni în Moldova doar pentru o singură zi și nu vor avea nevoie de cazare.

Rusu susține că inițial se presupunea că nu vor ajunge locuri pentru toți oaspeții. Dar totuși locuri în hoteluri bune sunt . Nu cred că va rămâne cineva fără cazare”, a menționat șeful Asociației Naționale a Hotelurilor și Restaurantelor din Moldova.

Potrivit expertului, Moldova are nevoie de lanțuri hoteliere, dar este extrem de greu să convingi proprietarii acestora să construiască în țara noastră. De vină, susține Rusu, ar fi situația instabilă din regiune, lipsa terenurilor pentru construcție în centrul Chișinăului și prețurile piperate pentru loturile disponibile, politica fiscală concurența apartamentelor oferite cu chirie în regim hotelier. Încă o cauză ar fi oferta în scădere pentru zborurile directe după retragerea Wizz Air și după sistarea zborurilor de către Air Moldova.

Care e situația cu apartamentele

Serviciul de rezervare a apartamentelor și caselor propune 470 de variante de cazare pentru noaptea de 1 spre 2 iunie. Cele mai scumpe apartamente sunt oferite contra unui cost de 635 de Euro, iar cea mai ieftină cameră costă 10 Euro pentru o noapte.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: