Surse NM: Unul dintre profesorii expulzați în Turcia a fost eliberat din închisoare (UPDATE)
Full Article 2 minutes read

Surse NM: Unul dintre profesorii expulzați în Turcia a fost eliberat din închisoare (UPDATE)

Unul dintre profesorii turci care au fost expulzați ilegal din Moldova în 2018 a fost eliberat din închisoarea din Turcia. Potrivit surselor NM din cadrul Liceului „Orizont”, este vorba despre Huseyin Bayraktar. 

Bayraktar a locuit în Moldova trei ani. Acesta a a predat limba turcă în cadrul Liceului „Orizont”, filiala Ciocana. În 2019, el a fost condamnat în Turcia la 6,6 ani de închisoare.

UPDATE (14.34) Contactat de NM, avocatul Liceului „Orizont” Serghei Furtună a declarat că decizia privind eliberarea lui Bayraktar a fost luată de Curtea de Apel, după ce apărătorul său a contestat decizia primei instanțe. Furtună a menționat că decizia privind eliberarea pedagogului nu este definitivă: „A fost pus în libertate până când Curtea Supremă va lua decizia finală”.

Amintim că cei șapte profesori turci au fost expulzați din Republica Moldova în dimineața zilei de 6 septembrie 2018. Aceștia au fost reținuți în timp ce ieșeau din casă pentru a merge la serviciu. Serviciul de Informație și Securitate a declarat atunci că cei șapte cetățeni turci ar avea legături cu o grupare islamistă, despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări.

După cum s-a constatat anterior, aceștia au fost trimiși cu un zbor charter direct în Turcia, unde au fost arestați. Majoritatea dintre ei au fost deja condamnați, iar unii încă așteaptă în spatele gratiilor hotărârile judecătorești. Potrivit Curții Europene pentru Drepturile Omului, reclamanţii au fost expulzați printr-un transfer ilegal, care a omis toate garanţiile legale naţionale şi internaţionale.

Pe 6 septembrie s-au împlinit doi ani de la expulzarea a șapte cetățeni turci, profesori ai Liceului Teoretic „Orizont” din capitală. CtEDO a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite câte 25 000 de euro pentru cetăţenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate, suma totală pentru despăgubirea prejudiciului moral fiind de 175 000 euro.

Fostul director al SIS Vasile Botnari a fost condamnat în dosarul de expulzare a profesorilor turci. Pedeapsa acestuia a constituit o amendă în mărime de 88 de mii de lei și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de 5 ani.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: