Tensiuni Rusia-Ucraina. Maia Sandu: Aș vrea ca cetățenii să fie alerți, dar nu panicați. Există șansa unei soluții diplomatice

În contextul situației tensionante din regiune, președintele Republicii Moldova Maia Sandu a spus că cetățenii trebuie să fie alerți, dar nu panicați. Șefa statului a mai declarat că Republica Moldova este o țară pașnică și nu-și dorește implicarea în conflicte externe. 

„Există un risc foarte mare de război în regiune, iar moldovenii trebuie să fie alerți, dar nu panicați. Dacă analizăm declarațiile care se fac la nivel de alte țări, există riscuri foarte mari. Sperăm că aceste riscuri nu se vor materializa și că se va găsi o soluție diplomatică. Nu putem exclude scenariul cel mai prost – acțiuni militare”, a declarat Maia Sandu, în cadrul emisiunii Cutia Neagră de la TV8.

Președintele a mai spus că autoritățile sunt obligate și examinează toate riscurile cu probabilitate mai mică sau mai mare pe care le fac instituțiile – „avem această evaluare și pe opțiunile foarte proaste și mai puțin proaste”.

Șeful statului a declarat că a avut o ședință în contextul acestei probleme. „Încercăm să elaborăm de la zero protocoale pentru toate situațiile. Sperăm foarte mult și vedem că se depun eforturi la nivel internațional că nu se ajunge la scenarii foarte proaste. Lucrăm pentru a nu ajunge la situații mai puțin plăcute”, a declarat Maia Sandu.

Totodată, președintele țării recunoaște deschis că Republica Moldova este vulnerabilă pe mai multe dimensiuni, dar se ține cont de resursele disponibile pentru a fi luate decizii și a venit cu un sfat pentru toți moldovenii.

„Aș vrea ca toți cetățenii să fie alerți, dar nu panicați. Există șansa unei soluții diplomatice. Ce înseamnă să fie alerți? Să știe că există aceste riscuri, să ne informăm din surse credibile pentru că multe personaje politice încearcă să speculeze pe acest subiect și să dezinformeze precum că Moldova își dorește război. Suntem o țară pașnică și nu reprezentăm un pericol pentru alte țări. Avem nevoie de pace ca să ne concentrăm pe probleme interne”, a menționat Maia Sandu.

***

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut recent Rusiei să-și retragă forțele din Ucraina, Georgia și Republica Moldova. Acesta a formulat propunerile Alianței pentru restabilirea legăturilor dintre NATO și Rusia.

Declarațiile șefului NATO au venit ca urmare a cererilor Rusiei ca Alianța să-și retragă forțele armate din România și Bulgaria și să revină la granițele de dinainte de 1997.

Secretarul de stat american Antony Blinken a anunţat că SUA au transmis răspunsurile scrise la cererile Rusiei privind garanţiile de securitate, ca parte a negocierilor pentru evitarea unei escaladări militare ruse împotriva Ucrainei, şi a subliniat că nu va exista nicio schimbare în politica uşilor deschise a Washingtonului privind NATO.

La rândul ei, Moscova a formulat în decembrie către Washington o serie de cereri cu privire la arhitectura de securitate europeană, solicitând în special excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est, mai ales către Ucraina, încetarea cooperării Alianţei cu statele din fostul bloc sovietic şi renunţarea la manevrele şi desfăşurările de trupe ale NATO în statele care au aderat la această alianţă după 1997.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Apartamentele din Chișinău sunt tot mai scumpe, chiar dacă se vând mai puține decât înainte, spune economistul Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, în perioada următoare, este puțin probabil ca prețurile să scadă. Cel mai probabil, ele vor continua să crească, dar mai lent, a explicat expertul în cadrul emisiunii „Есть вопросы” de la NewsMaker.

Potrivit lui Ioniță, în prezent, deși se construiesc multe apartamente noi, puțin blocuri ajung să fie date în exploatare. Cererea, însă, rămâne mare, mai ales pentru că mulți oameni din sate se mută în oraș, în special în Chișinău. Asta duce la mai puține oferte pe piață și la prețuri care rămân ridicate.

„Da, prețurile au luat-o razna. Piața s-a contractat, sunt puține tranzacții, se dau puține apartamente în exploatare — cel mai scăzut nivel din ultimii 25 de ani. Avem multe șantiere în construcție, dar puține locuințe livrate. Oferta e mică, mai ales pe piața primară, ceea ce influențează și piața secundară”, a declarat expertul.

În ceea ce privește evoluția prețurilor, Ioniță declară că o scădere este puțin probabilă. „Costurile de construcție au crescut, inflația e mare, iar banii s-au devalorizat. 1.000 de euro azi valorează cât 500 de euro în urmă cu 3 ani. Mă așteptam la o stagnare, dar în primul trimestru prețurile tot au crescut. Pe termen scurt, creșterea se va tempera, dar nu va fi o scădere”.

Chiar și așa, expertul Veaceslav Ioniță consideră că investițiile în imobiliare rămân atractive. „O locuință nouă mobilată costă în medie 2,2 salarii brute lunare per metru pătrat în Chișinău (aprox. 2.000 euro/m²). Pentru un apartament de 70 m² ai nevoie de echivalentul a 14 salarii anuale. Dar în 5 ani, datorită creșterii salariilor, aceeași locuință va valora doar 10 salarii anuale. Prin urmare, dacă cumperi azi, economisești 40%. Dacă în urmă cu 5 ani cumpărai un apartament cu 50.000 euro, azi îl vinzi cu 150.000. Aproape ca un bitcoin, dar ritmul actual nu va mai fi la fel de accelerat”, a mai explicat Ioniță.

***

Potrivit datelor IDIS „Viitorul”, în anul 2024 au fost cheltuiți peste 1,6 miliarde de euro pentru a cumpăra apartamente în municipiul Chișinău, chiar dacă prețul la imobiliare a înregistrat cea mai mare creștere din ultimii 16 ani.

Prețul mediu al unui apartament de pe piața primară (construcții noi) a fost de aproximativ 1.600 de euro pentru un metru pătrat, iar pentru locuințele finisate și gata de mutare – în jur de 2.000 de euro per metru pătrat. În cazul caselor de pe piața secundară, prețul mediu a fost de 1.130 de euro/metru pătrat.

Într-o discuție cu NewsMaker, agentul imobiliar Dmitrii Mordvinov a explicat care este costul actual al unui apartament cu reparație în Chișinău, cât de mult au crescut deja prețurile și de ce costul unui metru pătrat continuă să urce. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Republica Moldova se confruntă cu o criză tot mai severă a forței de muncă, în ciuda unor salarii aparent competitive. Potrivit economistului Veaceslav Ioniță, principalul motiv îl reprezintă migrația masivă a tinerilor cu vârste între 18 și 35 de ani. Invitat în emisiunea „Есть вопросы” de la NM, moderată de Nicolae Paholnițchi, Ioniță a declarat că deja 45% din tinerii care fac parte din această categorie locuiesc peste hotare, iar în 2026 procentul ar putea depăși 50 la sută.

„Ei pleacă pentru că sunt foarte mobili. Nu au nimic care să-i lege cu adevărat de Republica Moldova, iar companiile moldovenești trebuie să concureze cu cele europene. (…) Pentru un moldovean, nu este o mare diferență între a lucra aici sau peste hotare. În prezent, suntem cea mai mobilă națiune din lume. Să înțelegeți: cea mai mobilă din lume”, a declarat expertul.

În opinia sa, Moldova a pierdut în doar două decenii avantajul unei forțe de muncă stabile: „Criza din 1998 i-a transformat pe moldoveni. Până atunci, oamenii stăteau la locul de muncă, mergeau la serviciu, chiar și 8 luni fără salariu. Acum, în 2 timpi și 3 mișcări, pleacă”.

Expertul mai atrage atenția că actualul val de migrație nu mai este determinat de lipsuri materiale și sărăcie, ci de dorința de a trăi mai bine.

„Avem oameni care au venituri de 3–4 mii de dolari pe lună în Moldova – nu neapărat salarii, dar venituri – și tot pleacă în străinătate. Pentru că înțeleg că nivelul de trai nu înseamnă doar confort personal, ci infrastructură publică, drumuri, școli, servicii. Oamenii pleacă pentru calitate, iar tinerii – pentru perspective”, a mai precizat expertul.

Veaceslav Ioniță susține că, spre deosebire de alte țări europene care își compensează deficitul demografic prin migrație, Republica Moldova rămâne un donator de forță de muncă. Totuși, în ultimii cinci ani, potrivit lui, numărul străinilor stabiliți în Moldova s-a dublat, ajungând la peste 46.000. Cei mai mulți vin din România, India, Turcia și Nepal — fie ca studenți, fie ca muncitori în construcții, agricultură și servicii. Expertul consideră că statul ar trebui să relaxeze legislația și să ofere facilități pentru a atrage străinii în Moldova.

Potrivit celui mai recent recensământ, realizat în 2024, populația cu reședință obișnuită în Republica Moldova a scăzut cu 13,9% în ultimii zece ani – adică cu aproximativ 400.000 de persoane. Dacă în 2014 erau înregistrați aproape 2,79 milioane de locuitori, în 2024 numărul acestora a ajuns la 2.401.000. Municipiul Chișinău rămâne cel mai atractiv centru urban, fiecare a treia persoană cu reședință obișnuită locuiește în capitală.

Recensământul confirmă și procesul de îmbătrânire a populației. Persoanele de peste 65 de ani constituie 18,2% din totalul populației. Categoria activă (25–64 de ani) a scăzut de la 56,1% la 52%, echivalentul a aproximativ 1,24 milioane de persoane.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Poliția anunță că, din cauza ploilor abundente din această după-amiază și a creșterii debitului de apă, traseul M3 – pe segmentul care face legătura cu R34, între orașul Vulcănești și satul Slobozia Mare, raionul Cahul – a fost inundat.

Deși drumul a fost între timp curățat și deblocat, autoritățile avertizează că pericolul de derapaj sau blocare rămâne ridicat.

Poliția recomandă evitarea deplasării pe acest tronson și prudență sporită în trafic.

În caz de pericol sau urgență, șoferii sunt îndemnați să apeleze la numărul de urgență 112.

Liderul Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, a rămas fără buletinul românesc, potrivit G4Media.ro. Sursa citată menționează că fostul jurnalist a obținut în urmă cu câțiva ani cetățenia României, prin redobândire.

Statul Român i-a anulat politicianului buletinul după un control al polițiștilor din Ministerul Afacerilor Interne, care a descoperit că adresa sa din România era într-un imobil la care figurau mulți alți basarabeni.

„Ceea ce s-a întâmplat a fost dubios. La începutul lunii mai eram pe Aeroportul din Iași pe punctul de a urca în avion spre Istanbul când am fost oprit de la îmbarcare de un polițist de frontieră și cred că un domn de la Serviciul Român de Informații care mi-au spus că mi s-a anulat buletinul pe 25 aprilie 2025, fără a-mi comunica și motivul. Nu înțeleg cum de am putut să trec înainte prin Vama Sculeni și prin filtrele de la Aeroport atunci când am prezentat buletinul”, a afirmat Lungu pentru G4Media.ro.

Portalul a precizat că, deși nu mai are buletin, Lungu rămâne, în continuare, cu cetățenia română.

Alexei Lungu a lucrat timp de zece ani în cadrul trustului General Media Group – la Publika TV și, ulterior, la Prime TV, în perioada în care holdingul era controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc. El și-a încheiat activitatea în trustul deținut de Plahotniuc în 2019, la scurt timp după plecarea acestuia din țară.

Ulterior, Lungu s-a angajat în cadrul Societății cu Răspundere Limitată „Exclusiv Media”, afiliată fostului președinte al Republicii Moldova Igor Dodon. Compania deținea postul de televiziune NTV Moldova, care retransmitea postul tv „HTB” din Federația Rusă, producând și emisiuni autohtone, dar și alte instituții media afiliate Partidului Socialiștilor.

În 2022, Lungu a „aderat” la trustul media afiliat lui Ilan Șor, iar, unde a moderat emisiunea „PULS” difuzată de Orizont TV, televiziune afiliată lui Ilan Șor, care a preluat mai multe programe ale postului TV6, licența căreia a fost suspendată la sfârșitul anului trecut de către Comisia pentru Situații Excepționale.

În 2023, Alexei Lungu a devenit președintele Partidului „Șansă”.

În luna martie Alexei Lungu a primit citație de la CNA pe Aeroportul Chișinău în legătură cu o cauză penală ce vizează finanțarea ilegală a partidelor politice.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, l-a avertizat din nou pe omologul său rus, Vladimir Putin, într-o postare pe rețeaua Truth Social. Liderul de la Casa Albă a scris că „Putin se joacă cu focul” și că, dacă nu ar fi fost el, Rusia ar fi trecut deja prin „lucruri foarte rele”.

„Ceea ce Vladimir Putin nu realizează este că, dacă nu aș fi fost eu, multe lucruri cu adevărat rele s-ar fi întâmplat deja Rusiei, și vorbesc despre lucruri FOARTE RELE. El se joacă cu focul!”, a scris Trump. 

Declarațiile vin la scurt timp după un val de atacuri masive lansate de Rusia cu rachete și drone asupra orașelor ucrainene, soldate cu moartea a 12 civili. În reacție, președintele SUA, Donald Trump, l-a acuzat pe Vladimir Putin că „ucide oameni fără sens” și a afirmat că liderul de la Kremlin „a înnebunit complet”.

Ca răspuns la aceste acuzații, Kremlinul a transmis că reacția dură a liderului american ar fi fost cauzată de o „suprasolicitare emoțională”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: