Tiraspolul critică Chișinăul după presupusul atac cu drone kamikaze: „Declarații în spiritul propagandei primitive”
Full Article 2 minutes read

Tiraspolul critică Chișinăul după presupusul atac cu drone kamikaze: „Declarații în spiritul propagandei primitive”

Tiraspolul a venit cu o reacție publică, pe 18 martie, după ce Biroul politici de reintegrare de la Chișinău nu a confirmat presupusul atac cu drone kamikaze care ar fi avut loc în regiunea transnistreană, în ajun. Ministerul de externe nerecunoscut al regiunii califică poziția Chișinăului ca fiind una „inadecvată”. Mai mult, Tiraspolul susține că unii actori politici ar reduce la tăcere presupusele amenințări la adresa regiunii, fapt care ar încuraja „atacurile teroriste” și face apel la participanții la formatul „5+2” să ia o atitudine „proactivă”.

„Reducerea la tăcere de către unii actori individuali a amenințării teroriste fără precedent la adresa Transnistriei, exprimată printr-o serie de atacuri teroriste în ultimii trei ani, este un factor negativ, care provoacă continuarea atacurilor teroriste. Acest lucru este confirmat de răspunsul inadecvat la incident din partea reprezentantului politic al Republicii Moldova, făcut în spiritul propagandei primitive, care încurajează escaladarea ulterioară”, se arată în declarația emisă de ministerul autoproclamat de externe al regiunii.

Tiraspolul anunță că a făcut apel la participanții din cadrul formatului „5+2” să își exprime o poziție „proactivă” în raport cu cele întâmplate, pentru a preveni „escaladarea tensiunii și pentru a asista la crearea condițiilor pentru o reglementare civilizată a conflictului moldo-transnistrean”.

„Poporul transnistrean nu acceptă categoric intimidarea și presiunea și rămâne unit și consolidat în fața amenințărilor externe”, mai anunță ministerul de externe nerecunoscut de la Tiraspol.

Amintim că Tiraspolul a anunțat pe 17 martie că o dronă kamikaze, care ar fi zburat dinspre Ucraina, ar fi atacat o unitate militară din regiunea transnistreană. În urma incidentului, ar fi fost distrus un elicopter Mi-8MT. Tiraspolul nu a raportat victime, însă a calificat incidentul drept un atac terorist și a anunțat inițierea unui dosar penal pe acest caz. Detalii – AICI.

Biroul politici de reintegrare a venit cu o reacție, în aceeași zi. Chișinăul nu a confirmat incidentul raportat de Tiraspol, calificându-l drept o „tentativă de a provoca frică și panică în regiune”. Detalii – AICI.

Și președinta Maia Sandu a comentat, pe 18 martie, incidentul. Potrivit ei, acesta „seamănă a acțiuni de provocare, care să alimente frica și să creeze o situație tensionată”. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: