Toți membrii trupei Bi-2, reținuți în Thailanda, au plecat în Israel
Full Article 3 minutes read

Toți membrii trupei Bi-2, reținuți în Thailanda, au plecat în Israel

Toți muzicienii trupei rusești Bi-2, reținuți în Thailanda de poliția de migrație, au părăsit țara și călătoresc cu avionul în Israel. Informația a fost confirmată pentru Meduza de avocatul grupei pe 31 ianuarie. 

Șase din cei șapte membri Bi-2 au plecat cu avionul spre Israel. Printre aceștia se numără și unul dintre liderii trupei Bi-2, Alexandr Uman (Șura), care este cetățean al Australiei.

Potrivit avocatului trupei, consulii israelian și australian s-au întâlnit cu ministrul de Externe thailandez la Bangkok, pe 31 ianuarie. Diplomații thailandezi urmau, de asemenea, să se întâlnească și cu consulul rus, dar separat de reprezentanții Israelului și Australiei, a sugerat avocatul.

Întâlnirea dintre diplomații israelieni, australieni și thailandezi a durat câteva ore, iar reprezentanții trupei nu au participat. „Drept urmare, s-a anunțat că muzicienii pot părăsi Thailanda și zbura la Tel Aviv, aceasta fiind dorința lor comună”, a spus avocatul.

Mă bucur că, printr-o activitate diplomatică inteligentă și perseverentă, am reușit să eliberăm cetățenii israelieni arestați în Thailanda, împreună cu colegii lor – cetățeni străini. Toți se află în drum spre Israel și se simt bine. „Cine salvează un suflet este ca și cum a salvat o lume întreagă””, a declarat, la rândul său, ministrul isaraelian de Externe Israel Katz.

În ajun, pe 30 ianuarie, s-a aflat că un alt lider al „Bi-2”, Egor Bortnik (Leva), a plecat în Israel, pe cale aeriană – muzicianul deține cetățenia acestei țări. Anterior, avocatul trupei a raportat că Moscova a solicitat deportarea celor trei membri a trupei care au o singură cetățenie – cea rusă. Potrivit Meduza, ar fi vorba despre basistul Maxim Andriușcenko (Lakmus), chitaristul Andrei Zvonkov (Zvonok) și claviaturistul Gleb Koliadin.

***

Membrii trupei Bi-2 au fost reținuți pe 24 ianuarie, după un concert în Phuket. Instanța de judecată le-a aplicat amenzi mici pentru că au susținut concertul fără vize de muncă. Totuși, după aceea, membrii trupei nu au fost eliberați, ci trimiși într-un centru de detenție. Însăși membrii Bi-2 au recunoscut că motivul reținerii a fost „documentele întocmite incorect de organizatori”. Cu toate acestea, în opinia membrilor trupei, nu ultimul rol în reținere l-a jucat de presiunea externă, ale cărei motive sunt creațiile și poziția muzicienilor.

Precizăm că, în mai 2023, Ministerul Justiției de la Moscova l-a declarat pe Igor Bortnik, liderul trupei Bi-2, cunoscut sub pseudonimul Leva Bi-2, „agent străin”. După declanșarea invaziei ruse din Ucraina, muzicianul a spus în repetate rânduri că nu se va întoarce în Rusia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: