Membrii Bi-2 reținuți în Thailanda: un solist – lăsat să plece în Israel. Moscova ar cere deportarea în Rusia a cel puțin 3 muzicieni
Full Article 3 minutes read

Membrii Bi-2 reținuți în Thailanda: un solist – lăsat să plece în Israel. Moscova ar cere deportarea în Rusia a cel puțin 3 muzicieni

Solistul trupei Bi-2 Egor Bortnik (Liova Bi-2) a zburat din Thailanda la Tel Aviv. Informația a fost confirmată pentru The Insider de către avocatul trupei. La Bangkok rămân încă șase membri ai trupei. 

Avocatul Bi-2 a spus că pe 31 ianuarie vor avea loc noi negocieri cu participarea consulilor Israelului, Australiei, Rusiei și autorităților din Thailanda.

Potrivit avocatului, partea rusă insistă asupra deportării în Federația Rusă a cel puțin 3 muzicieni care nu au altă cetățenie decât cea rusă. Ceilalți artiști au pașapoarte fie a Israelului, fie a Australiei, a precizat sursa.

***

Pe 25 ianuarie 2024, agenția rusă TASS anunța că în Thailanda au fost reținuți membrii formației Bi-2, pentru că au desfășurat concerte fără a avea un permis de muncă. Sursa menționa că muzicienii riscă să fie deportați.

Potrivit The Insider, în ianuarie, în Thailanda au fost anulate concertele lui Maxim Galkin. Înainte de aceasta, în Thailanda au fost anulate și evenimentele comediantului Ruslan Belîi. Autoritățile locale reacționează dur la declarațiile politice de pe scenă, ar fi declarat o sursă din domeniu pentru TASS.

Trupa Bi-2 a confirmat ulterior că membrii săi au fost reținuți în Thailanda. „Știm că motivele acestei presiuni sunt creațiile noastre, poziția noastră”, a evidențiat trupa, într-un mesaj pe rețelele de socializare.

Pe 29 ianuarie, jurnalistul și prezentatorul postului de televiziune „Dojdi” Mihail Kozîrev declara că membrii trupei rock ar fi ținuți într-o cușcă în aer liber, din Bangkok, la 35-40 grade Celsius. „Aceasta este o represalie demonstrativă împotriva muzicienilor care nu susțin războiul”, crede jurnalistul.

Politicianul rus de opoziție Dmitri Gudkov a declarat într-un interviu pentru „Current Time” că consulul general rus în Thailanda ar fi solicitat personal deportarea muzicienilor (cinci din șapte) care au intrat în Phuket cu pașapoarte rusești. Gudkov nu exclude că, dacă vor fi deportați în Rusia, deținuții ar putea fi urmăriți penal din cauza poziției lor împotriva războiului.

Pe 29 ianuarie, autoritățile din Thailanda ar fi decis să-i deporteze pe membrii trupei Bi-2 în Israel, însă după o „vizită a diplomaților de rang înalt de la consulatul rus” și-au anulat hotărârea. Precizarea a fost făcută de reprezentanții trupei rock.

***

Bi-2 s-a format în 1988 la Bobruisk, Belarus. În trupa Bi-2 sunt în total 7 persoane, cetățeni ai Rusiei, Israelului și Australiei.

În mai 2023, ministerul rus al Justiției l-a inclus pe Egor Bortnik, solistul trupei Bi-2, în registrul „agenților străini”. Kremlinul declara că Bortnik a fost recunoscut drept „agent străin” după ce „s-a opus unei operațiuni militare speciale în Ucraina, a vorbit negativ despre Federația Rusă, cetățenii săi și autoritățile statului”.

În martie 2023, trupa „Bi-2” a susținut un concert la Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: