Trei persoane reținute, în urma alertelor false cu bombă. Șeful INI: „Ar urmări un scop de destabilizare a situației”
Full Article 3 minutes read

Trei persoane reținute, în urma alertelor false cu bombă. Șeful INI: „Ar urmări un scop de destabilizare a situației”

Trei persoane au fost reținute fiind suspectate că ar fi generat trei alerte cu bombă. Declarația a fost făcută pentru Agora de șeful secției Investigația Infracțiunilor de Finanțare a Terorismului din cadrul Inspectoratului Național de Investigații, Oleg Ojog. Potrivit omului legii, cei trei reținuți ar fi transmis apelurile pe cale telefonică.

Au fost reținut trei persoane. Persoanele au transmis mesaje pe cale telefonică. Aceste persoane au fost localizate. Din patru apeluri, trei au fost localizate, iar persoanele reținute în aceeași zi. Noi operăm cu sisteme informaționale care se află pe teritoriul țării. Specificul mesajelor care vin prin intermediul e-mail-urilor este altul, deoarece majoritatea mesageriilor își au oficiile și sediile peste hotare. Spre deosebire de infractori noi nu putem să acționăm la direct. Suntem nevoiți să inițiem o investigație, să stabilim că este o infracțiune, să deschidem o cauză penală, să o autorizăm la un judecător. Se lucrează în direcția dată, sunt rezultate, dar nu putem să le vociferăm pentru că suntem de părere că va prejudicia mersul anchetei”, a declarat Oleg Ojog.

Ojog precizează că protocoalele după care intervin în prezent oamenii legii sunt învechite:

„Noi activăm cu protocoalele anterioare. Desigur că ele sunt mai vechi, nu corespund situației actuale, necesită să fie schimbate pentru a schimba gradația pericolului. Pericolul poate fi atât foarte aproape de realitate, cât și foarte scăzut”.

Șeful secției Investigația Infracțiunilor de Finanțare a Terorismului din cadrul Inspectoratului Național de Investigații a vorbit și despre potențialele scopuri pe care le-ar avea autorii alertelor.

Orice scop ar avea să transmită prin acest mesaj, noi oricum o să-l identificăm și o să-l tragem la răspundere. Considerăm că aceste persoane ar urmări un scop de destabilizare a situației și așa tensionate, înscăunarea în mintea cetățeanului a faptului că organele ar ezita să facă ordine. Eu vă asigur că nu este așa și în scurt timp noi o să rezolvăm misterul acestor persoane care transmite mesajele date”, a spus Oleg Ojog.

Conform legislației în vigoare, în prezent, autorii alertelor cu bombă riscă amendă și privațiune de libertate până la doi ani. MAI propune modificarea legislației astfel ca alertele false cu bombă să fie pedepsite cu cel puțin șapte ani, fără dreptul de scăpa cu amendă și alte facilități.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: