„Moldova va fi liberă. Nu acum, dar se va întâmpla”. Reacții în Moldova și Rusia după extrădarea șefului Sputnik Moldova
Full Article 4 minutes read

„Moldova va fi liberă. Nu acum, dar se va întâmpla”. Reacții în Moldova și Rusia după extrădarea șefului Sputnik Moldova

În dimineața zilei de 13 septembrie, șeful Sputnik Moldova, Vitalii Denisov, a fost expulzat din Moldova. Acesta are interdicția de a intra pe teritoriul țării timp de 10 ani. În timp ce autoritățile susțin că acesta a fost rezultatul ingerinței lui Denisov în treburile interne ale Republicii Moldova, reprezentanții opoziției au numit-o „o încălcare a democrației, a drepturilor omului și a libertății presei”. NM a adunat reacțiile opoziției din Moldova și a reprezentanților Federației Ruse care s-au expus asupra expulzării lui Denisov din țara noastră.

Guvernul Republicii Moldova a explicat că autoritățile au luat această decizie pentru „apărarea intereselor cetățenilor țării”.

„Autoritățile nu vor permite răspândirea știrilor false. Instituția căreia îi aparține acest cetățean este implicată constant în atacuri informaționale, minciuni, propagandă și dezinformare. Avem un mesaj clar – protejăm interesele cetățenilor moldoveni. Nu trebuie să ne lăsăm divizați sau slăbiți de propagandă sau de informații rău intenționate. Depinde de fiecare dintre noi, de întreaga societate, indiferent de apartenența politică sau de limba pe care o vorbim”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a catalogat acțiunile Chișinăului drept „inadecvate”. Mai mult, Zaharova a acuzat Chișinăul că nu ar respecta democrația, dreptul la exprimare, precum și libertățile jurnaliștilor.

„Există o încălcare directă de către Chișinău a obligațiilor legale internaționale privind respectarea libertății de exprimare și respectarea drepturilor presei și ale jurnaliștilor. Cerem ca structurile internaționale relevante să dea o evaluare adecvată a acțiunilor autorităților moldovenești. În ceea ce privește măsurile noastre ca răspuns, acestea vor urma cu siguranță”, a spus Zaharova.

Cazul a fost comentat și de propagandista rusă, jurnalista Margarita Simonian: „Moldova va fi liberă. Nu acum, dar se va întâmpla”, a scris ea pe canalul său de Telegram.

Împotriva acțiunilor autorităților s-au exprimat și reprezentanți ai opoziției din Moldova. Partidul Socialiștilor şi-a exprimat „solidaritatea cu jurnaliștii de la Sputnik Moldova”, menționând că „doar un regim criminal, sadic și inuman” ar putea expulza o persoană fără a-i permite să-şi adune lucrurile.

„Regimul criminal al lui Sandu a călcat în picioare toate conceptele despre democrație, drepturile omului și libertatea presei. Încercând să-i mulțumească pe stăpânii occidentali în toate, regimul actual dezonorează și umilește Moldova pe arena internațională într-un mod pe care nici un guvern anterior din istoria țării noastre nu a făcut-o”, a menționat PSRM.

Liderul socialiștilor, Igor Dodon, consideră că acest lucru „va avea un impact negativ, în primul rând asupra intereselor cetățenilor”. „Marea majoritate, după cum arată sondajele, doresc să mențină și să dezvolte relații de prietenie și cooperarea dintre țările noastre (nr. red: Moldova și Rusia)”, a declarat Dodon.

Și Partidul „Renaștere” afiliat lui Șor a condamnat expulzarea lui Denisov, menționând că „autoritățile încearcă prin toate mijloacele să reducă la tăcere mass-media incomodă”.

„Țara noastră nu își poate permite astfel de decizii necugetate precum expulzarea diplomaților și jurnaliștilor doar pentru că sunt cetățeni ruși. Subminând relațiile interstatale în acest fel, autoritățile noastre pun în pericol economia noastră deja sărăcită, securitatea statului și privează familiile de oportunitatea de a vedea rudele care lucrează în Rusia”, se arată în comunicatul partidului.

Partidul Comuniștilor a afirmat că Denisov a lucrat în Republica Moldova în mod legal, iar în timpul deportării autoritățile nu au prezentat nicio acuzație convingătoare și fundamentată.

„Acest demers a reunit două fobii „favorite” ale lui Sandu și ale grupului ei politic organizat – rusofobia animală și frica de mass-media necontrolată de regim. (…)Ceea ce s-a întâmplat este un act de intimidare a jurnaliștilor şi o restricție evidentă pentru opoziție în accesul la mass-media în ajunul alegerilor locale. (…) Uzurparea puterii de către grupul de guvernământ a atins punctul său extrem”, se arată în comunicatul partidului.

***

Precizăm că Vitalii Denisov a fost declarat indizerabil în Republica Moldova, pe o perioadă de 10 ani, pentru amestec în treburile interne ale țării. În dimineața de 13 septembrie, acesta a fost escortat la Aeroport de ofițerii Inspectoratului General pentru Migrație, de unde a fost îndepărtat de pe teritoriul Moldovei.

În acest context, amintim că portalul Sputnik.md este blocat de SIS din 26 februarie 2022, pentru că susține războiul început de Rusia în Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: