Ucraina a majorat tariful pentru tranzitul gazelor rusești către Europa
Full Article 2 minutes read

Ucraina a majorat tariful pentru tranzitul gazelor rusești către Europa

Operatorul de gaze naturale din Ucraina, „Naftogaz” a majorat cu 2% tariful pentru tranzitul gazelor rusești către Europa. O astfel de condiție este prevăzută în acordul dintre „Gazprom” și „Naftogaz”, semnat la sfârșitul anului 2019, informează RBC, astăzi, 31 ianuarie.

Potrivit sursei citate, contractul a fost semnat pentru cinci ani, adică până în 2024. Se estimează că volumul total de gaze tranizatat pentru următorii cinci ani va fi de 225 miliarde de metri cubi. Mai exact este vorba despre 65 miliarde de metri cubi în 2020 și 40 de miliarde de metri cubi în perioada 2021-2024.

Conform acordului dintre „Naftogaz” și „Gazprom”, costul pompării gazului rusesc către Europa prin sistemul de transport al gazelor din Ucrainei va fi de 31,72 dolari la 1 mii de metri cubi, inclusiv toate impozitele și taxele. Tariful este calculat la o rată de 2,66 dolari la 1 mii de metri cubi la 100 km și bazat pe lungimea sistemului de transport de gaze, care este de 1.192,48 km.

Cu un tranzit de 225 miliarde de metri cubi, în cinci ani, „Naftogaz” va putea câștiga cel puțin 7,13 miliarde de dolari. Deocamdată, reprezentanții „Gazprom” și „Naftogaz” nu au comentat creșterea tarifelor.

Menționăm că începând cu 1 ianuarie 2020, Rusia a redus prețul de achiziție a gazului natural pentru Republica Moldova. Cu toate acestea, după cum a declarat șeful consiliului de administrație „Moldovagaz”, Vadim Ceban, tariful la gaz pentru consumatorii finali va rămâne deocamdată aceleași.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: