Un candidat la funcția de președinte al Bulgariei, acuzat de atac asupra unui centru LGBT, a rămas fără imunitate
Full Article 2 minutes read

Un candidat la funcția de președinte al Bulgariei, acuzat de atac asupra unui centru LGBT, a rămas fără imunitate

Boyan Rasate, un politician naționalist de dreapta, care candidează la funcția de președinte al Bulgariei, a rămas fără imunitate, la solicitatea procurorului general. El este acuzat de atac asupra unui centru LGBT din Sofia, informează Radio Europa Liberă.

Ce s-a întâmplat?

Sâmbătă, aproximativ 10 persoane au intrat în incinta centrului, unde se desfăşura o reuniune, şi au jefuit locaţia. O femeie a fost bătută, scrie Digi24. Aceasta susține că a fost lovită în față chiar de către politician și că acesta purta și un cuțit.

„Autorul acestui atac, Boyan Rasate, este bine cunoscut pentru acţiunile şi declaraţiile sale la adresa comunității LGBT; în prezent este candidat la preşedinţia Bulgariei”, a scris pe Twitter fundaţia Bilitis, care se ocupă de centru.

Procurorul general a solicitat ridicarea imunității pentru candidatul la funcția de președinte

Procurorul general al Bulgariei Ivan Geshev a solicitat Comisiei Electorale Centrale (CEC) să permită ridicarea imunității pentru candidatul naționalist de dreapta, care țintește fotoliul de șef al statului (el beneficia de imunitate față de urmărirea penală, în calitate de candidat la președinție).

„Sunt suficiente dovezi pentru a-l acuza pe Boyan Rasate de violarea ordinii publice”, a menționat procurorul general și a precizat că infracțiunea este pedepsită cu până la cinci ani de închisoare.

Câteva ore mai târziu, CEC a dat curs solicitării, informează agenția de știri BTA.

***

În vârstă de 50 de ani, Rasate este fondatorul Uniunii Naționale Bulgare și este cunoscut pentru retorica sa împotriva migranților și a comunității LGBT. Acesta a refuzat să spună dacă a fost sau nu printre atacatori, însă a menționat că centrul ar fi trebuit să se aștepte la un astfel de atac.

Într-o declarație comună, publicată pe 1 noiembrie, ambasadori din 11 țări au condamnat acțiunea, inclusiv diplomați din SUA, Australia, Canada, și opt state din vestul Europei. De asemenea, ambasadorii au vizitat centrul, în semn de solidaritate.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: