Un fost polițist de la Fulger, rănit pe frontul din Ucraina, a revenit acasă: „Mă lecuiesc și mă duc înapoi”
Full Article 4 minutes read

Un fost polițist de la Fulger, rănit pe frontul din Ucraina, a revenit acasă: „Mă lecuiesc și mă duc înapoi”

Un fost polițist în Brigada cu destinație specială „Fulger” a luptat, în perioada 18 aprilie – 3 mai, în războiul din statul vecin, fiind încadrat în Legiunea Internațională a Ucrainei. Recent, el a revenit acasă după ce a suportat o traumă gravă, scrie Jurnal.md. Este vorba despre moldoveanul Arslan Safarmatov care în 2020 se regăsea în lista celor 38 de dosare pretins politice care, după cum anunța procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo, urmau să fie evaluate de un grup format din șase procurori. 

Arslan Safarmatov se afla la Severodonețk, pe 3 iunie, când a suportat trauma.

Întrebat cum a fost ziua când a fost rănit, Arslan Safarmatov a spus că în acea zi i s-a comunicat să elibereze o casă cu aproximativ 20 de ruși.

„Eu aveam 15 port încărcătoare cu cartușe și le-am reîncărcat de trei ori. Să știți că rușii îs zombați și plini cu narcotice. Dacă el e rănit la picior, se ridică și atacă mai departe, nu simte durerea… Dar în noaptea din ajun, când eram de gardă, am auzit că după casa vecină celei pe care am ocupat-o se lucra cu tehnică. De aceea, pe la ora nouă, când luptele s-au oprit, i-am spus comandantului să transmită la ai noștri să nu împuște, pentru că mă duc să văd ce e acolo”, a spus moldoveanul.

El a menționat că a mers spre casă împreună cu un brazilian – „un băiat foarte bine pregătit, în vârstă de vreo 40 de ani”.

„Voiam să rupem ușa la vreun apartament, ca să înțelegem ce se întâmplă după casă, dar toate ușile de la intrarea în clădire erau încuiate. Când să ne întoarcem, eu am trecut primul și i-am spus brazilianului să grăbească pasul, dar el puțin s-a reținut și în timpul ăsta a fost omorât. Este primul soldat din Legiune ucis. (…) Rușii au împușcat de mai multe ori, dar numai un glonț a nimerit în mine, lovindu-mă în burtă. Pe urmă băieții i-au găsit pe ruși și i-au trimis pe toți „la concert”. Erau vreo două sute”, a declarat bărbatul.

„Am simțit cum glonțul mi-a atins osul și mi-a luat mersul. Să nu fi nimerit în os, aș fi putut merge, dar așa piciorul stâng mi-a fost luat, nu mai puteam călca pe el. (…) Investigațiile de acolo au arătat că glonțul mi-a distrus osul pelvisului. Pe urmă m-au dus la spitalul din Vinița. Primele patru zile am stat imobilizat în pat, apoi am început să merg în cârje, pe urmă foloseam bastonul, iar acum mă deplasez încetișor și singur. Dar și acum mă dor tare oasele fărâmate, parcă ar fi multe ace care mi se înfig în carne”, a menționat el.

Moldoveanul a spus că a luptat în mai multe localități, însă „șocul e legat de Irpin”: „Înainte de a se retrage armata rusă, trupurile ucrainenilor uciși erau călcate cu vehicule blindate. Imaginează-ți, ca și cum ai trece cu mașina peste o broască moartă. Alte cadavre au fost încărcate de ruși în mașini minate. Ei se gândeau că o să ne băgăm să-i scoatem”.

El a mai declarat că intenționează să plece din nou în Ucraina. „Mă lecuiesc și mă duc înapoi, să le bat botul la ruși, să lupt până la biruință”, a declarat el.

Potrivit sursei, Safarmatov a luptat și în războiul din Transnistria, fiind singurul ostaș moldovean care a revenit atunci pe câmpul de luptă după ce a fost la un pas de moarte, fiind împușcat la distanța de un centimetru de la inimă și rămânând fără jumătate dintr-un plămân.

Jurnal.md mai scrie că fostul polițist de la Fulger „a fost persecutat de regimul Plahotniuc pentru rolul său activ în cadrul protestelor de la GBC”.

Menționăm că în februarie 2020, Ziarul Național a publicat o listă cu 38 de dosare pretins politice, care urmează să fie evaluate de către procurori. În listă se regăsește și Arslan Safarmatov.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: