Bild: Germania analizează scenarii în care Rusia ar putea ataca țările NATO. Reacția Kremlinului
Full Article 3 minutes read

Bild: Germania analizează scenarii în care Rusia ar putea ataca țările NATO. Reacția Kremlinului

Ministerul german al Apărării analizează un posibil scenariu în care Rusia atacă flancul estic al NATO, în 2025. Cel puțin asta susține publicația tabloidului german Bild, care spune că a intrat în posesia unui document secret de la Ministerul german al Apărării. Scenariul, numit „Apărarea Alianței 2025”, descrie posibile acțiuni ale Rusiei și Occidentului „lună de lună”. Punctul culminant este numit de Bild „izbucnirea inevitabilă a războiului, în vara anului 2025”, scrie publicația Meduza.

Evenimentele descrise în scenariu încep în februarie 2024, cât autoritățile ruse ar urma să anunțe un nou val de mobilizare, recrutând încă 200 de mii de oameni în armată. După aceasta, armata rusă ar urma să lanseze o ofensivă de primăvară în Ucraina, care până în iunie „va fi un mare succes”.

Conform scenariului, în iulie, va începe „mai întâi un atac ascuns, apoi un atac rusesc din ce în ce mai deschis asupra Occidentului”. Este vorba despre atacuri cibernetice și „alte forme de război hibrid”, în principal în țările baltice, care vor duce la „noi crize”.

În martie 2025, potrivit scenariului, Rusia va desfășura trupe suplimentare la granițele țărilor baltice. În total vor fi peste 70 de mii de militari, precizează publicația.

În scenariul său, Ministerul german al Apărării afirmă că NATO va lua „măsuri de descurajare” în mai 2025, pentru a preveni un atac rusesc asupra decalajului Suwalki. Se așteaptă ca 300 de mii de soldați să fie transferați pe flancul estic, inclusiv 30 de mii de soldați Bundeswehr. În scenariu nu este specificat dacă aceste măsuri vor putea să țină sub control Rusia. Bild notează că furnizează în material date incomplete despre numărul și mișcările trupelor NATO din motive de securitate.

Cum a reacționat Germania, NATO și Rusia la subiectul Bild

Ministerul german al Apărării nu a comentat detaliile scenariului publicat de publicație. „Luarea în considerare a diferitelor scenarii, chiar dacă acestea sunt extrem de puțin probabile, face parte din practica militară de zi cu zi, în special în timpul antrenamentului armatei”, a declarat ministerul pentru Bild.

Pe de altă parte, directorul Centrului de Excelență al Comunicațiilor Strategice NATO, Janis Sarts, a spus că scenariul publicat de Bild este un plan de exerciții, și nu o analiză secretă de informații.

„Bild a avut la dispoziție un scenariu de exerciții, care reprezintă întotdeauna o situație imaginară pentru a testa capacitățile militare într-o anumită zonă. Pe vremuri, scenariile erau complet fictive – cu țări și zone geografice inexistente. Țările și zonele existente sunt acum utilizate. Aceasta nu este o analiză secretă de informații care prezice cum se va dezvolta situația”, a spus Sarts.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a reacționat la publicația Bild pe canalul său de telegram: „Am citit „planul secret” german scurs în groapa informațională Bild. (…) Nu exclud că partea analitică să fi fost furnizată de Ministerul german de Externe sub conducerea (ministrului german de externe Annalena) Baerbock”, a scris Zaharova.

Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze materialul tabloidului german. „Nu aș comenta acest subiect de la Bild. În ultima vreme, nici această publicație nu se sfiește să publice diverse falsuri”, a declarat Peskov.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: