Un laureat al Premiului Nobel pentru Medicină vine în Moldova. Va vizita și orașul de baștină al strămoșilor săi
Full Article 3 minutes read

Un laureat al Premiului Nobel pentru Medicină vine în Moldova. Va vizita și orașul de baștină al strămoșilor săi

Savantul de renume mondial Randy Wayne Schekman, care are origini basarabene, vine în Republica Moldova. Acesta va vizita țara noastră pentru a participa la o conferință științifică. Totodată, laureatul Premiului Nobel va întreprinde o vizită în orașul Lipcani, acolo unde au locuit strămoșii săi.

Randy Schekman va participa la Conferința științifică internațională în domeniul nanotehnologiilor și ingineriei biomedicale, ce se va desfășura la Chișinău în perioada 20 – 23 septembrie. În cadrul evenimentului, savantul va prezenta raportul științific plenar „Gene, celule și descoperiri în știința fundamentală și boli” și va ține prelegerea publică „Calea spre Premiul Nobel” destinată liceenilor, studenților și tinerilor cercetători.

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a anunțat că, în cadrul vizitei sale în Moldova, va conferi profesorului Randy Wayne Schekman, care activează în Departamentul de Biologie Moleculară și celulară la Universitatea California din Berkeley, titlul onorific Doctor Honoris Causa.

Titlul onorific va fi acordat pentru activitatea științifică prodigioasă, descoperirile fundamentale în domeniul biologiei moleculare, ce constituie temelia tuturor proceselor biologice normale și patologice a organismelor vii, inclusiv a oamenilor, cu rezultate benefice pentru înțelegerea, profilaxia și tratamentul celor mai severe patologii, și cultivarea valorilor general umane la nivel internațional”, au comunicat reprezentanții USMF.

Ceremonia va avea loc în data de 19 septembrie 2023, cu începere de la ora 14:30, în Sala Senatului, etajul III, Blocul didactic central al Universității (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 165).

În acest context, USFM a invitat toți doritorii să participe la eveniment.

De menționat că în perioada aflării sale în Republica Moldova, celebrul savant Schekman va întreprinde o vizită în orășelul Lipcani, raionul Briceni, aceasta fiind „prima întoarcere la baștină a unui membru al familiei în ultimii 100 de ani”.

Randy Schekman

Profesorul Randy Schekman este bine-cunoscut pe arena științifică mondială pentru rezultate meritorii în promovarea ştiinţei și contribuții substanțiale în domeniul cercetării fundamentale în citologie.

Începând cu anul 2019 a stabilit relații de colaborare cu cercetători din Republica Moldova, ce s-au intensificat în perioada pandemiei COVID-19. Profesorul Schekman a efectuat studii cu privire la pandemie, răspândirea virusului SARS-CoV-2 și eficiența vaccinurilor.

În anul 2013 a fost distins cu Premiul Nobel în domeniul medicinei pentru descoperirea mecanismului ce reglează traficul prin membrane celulare, un proces în care celulele își organizează activitatea și comunică cu mediul. În același an, Republica Moldova a fost menționată pe portalul Premiilor Nobel de către profesorul Randy Schekman, care în biografia sa a făcut referință la rădăcinile sale genealogice basarabene. Părinții mamei provin din orășelul Lipcani, raionul Briceni, unde-i sunt înmormântați bunicii protagonistului nostru, ceea ce îl determină să declare că este datoria lui sfântă să viziteze țara noastră.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: