Ungaria anunță oficial: Se va opune aderării Bulgariei la Schengen, dacă nu elimină taxa de tranzit pentru gazul rusesc
Full Article 2 minutes read

Ungaria anunță oficial: Se va opune aderării Bulgariei la Schengen, dacă nu elimină taxa de tranzit pentru gazul rusesc

Ungaria se va opune cu veto intrării Bulgariei în zona Schengen fără pașapoarte, dacă nu va elimina taxa de tranzit pentru gazul rusesc, a declarat sâmbătă Ministerul ungar de Externe, scrie Reuters citat de G4media. Este ultima poziționare dintr-o saga fără sfârșit – intrarea României și Bulgariei în zona Schengen. Anunțul Ungariei vine la doar o zi după ce Olanda își ridicase veto-ul față de intrarea Bulgariei, ceea ce însemna că Austria ar fi rămas ultimul obstacol în calea României și Bulgariei.

Amenințarea Ungariei cu veto-ul vine în urma acordului de joi dintre toți cei 27 de membri ai Uniunii Europene, cu excepția Ungariei, de a începe discuțiile de aderare cu Ucraina, în ciuda invaziei acesteia de către Rusia. Liderii UE au luat decizia după ce cancelarul german l-a invitat pe Viktor Orban să părăsească sala în momentul votului. Rezistența lui Orban la Bruxelles i-a adus câteva puncte bonus la Moscova, cu care guvernul său naționalist a menținut contacte regulate chiar și în timpul războiului din Ucraina și care încă furnizează Ungariei mare parte a gazelor naturale.

Citându-l pe ministrul de externe Peter Szijjarto, ministerul a declarat că Ungaria i-a transmis clar Bulgariei că se va opune cu veto dacă taxa introdusă de Sofia în acest an pe gazele venite din Rusia – principala rută de import de gaz a Ungariei – va rămâne în vigoare.

„Le-am spus clar bulgarilor că, dacă mențin această taxă pentru mult timp, dacă pun în pericol siguranța aprovizionării cu energie a Ungariei pentru mult timp, atunci vom pune veto la intrarea lor în Schengen”, a declarat Szijjarto, citat de Reuters.

El a precizat că Ungaria își va ridica veto-ul de îndată ce taxa de tranzit va fi abrogată.

Precizăm că Olanda a declarat vineri că este de acord cu aderarea Bulgariei la spațiul Schengen. În acest context, singura țară care ar trebui să își schimbe poziția şi să accepte aderarea României şi a Bulgariei – care îndeplinesc tehnic criteriile necesare – la Schengen este Austria. Viena s-a pronunțat în ultimul an împotriva extinderii spațiului de liberă circulație, invocând faptul că acesta nu este funcțional, întrucât în centrul şi vestul Europei ajung numeroși migranți neînregistrați.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: