Valerian Mînzat a fost eliberat condiționat din închisoare. Cererea privind amnistierea a fost admisă
Full Article 2 minutes read

Valerian Mînzat a fost eliberat condiționat din închisoare. Cererea privind amnistierea a fost admisă

Valerian Mînzat, supranumit de presă „avocatul-vedetă” a fost eliberat condiționat înainte de termen din Penitenciarul nr. 2 Lipcani, acolo unde își ispășea pedeapsa într-un dosar de escrocherie, informează ZdG pe 16 septembrie. În 2015, el a fost condamnat la nouă ani de detenţie.

Solicitarea lui Valerian Mînzat privind amnistierea a fost admisă în urma ședinței din 7 septembrie.

Potrivit surselor ZdG, pedeapsa avocatului-vedetă a fost redusă din cauza „unor condiții inumane de detenție”, dar și pentru că Mînzat a fost angajat fără remunerare în câmpul muncii.

Mânzat și-a executat pedeapsa începând cu 26 mai 2017 iar sfârșitul termenului era stabilit peste patru ani – pentru 25 mai 2026.

***

În luna aprilie 2013, Mânzat a fost acuzat de procurori de înscenarea unui accident rutier în care s-ar fi produs în 2009, în urma căruia avocatul urma să încaseze peste trei sute de mii de lei de la o companie de asigurări. Potrivit procurorilor, în realitate accidentul rutier nici n-a avut loc.

În primăvara anului 2018 pe numele lui Mînzat a fost pornit un alt dosar de escrocherie, în baza unei plângeri depuse de o locuitoare a municipiului Bălți. În cursul urmării penale, procurorii au stabilit că în vara anului 2016, prin înșelăciune și abuz de încredere, sub pretextul vânzării unei spălătorii auto din centrul Capitalei, Mînzat a dobândit de la victimă 61 de mii de euro. Imobilul în cauză nici măcar nu îi aparținea lui Mînzat, iar prejudiciul cauzat victimei nu a fost restituit. Mânzat își ispășește pedeapsa la Penitenciarul de la Lipcani, scrie TV8.

În februarie 2021, Mînzat, prin avocații săi, a depus o cerere de amnistie. Cererea sa a fost respinsă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: