Senatoarea română Diana Șoșoacă a declarat că l-a convins pe președintele Alexandr Lukașenko să-i ofere refugiu în Belarus șefului grupării Wagner, Evghenii Progojin, după revolta din Rusia de săptămâna trecută. Șoșoacă susține că în așa fel, ea ar fi „salvat” Moscova.
Pe 26 iunie a avut loc ședința comună a Parlamentului, în cadrul căreia au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor. După ședință, Diana Șoșoacă s-a apropiat de premierul Marcel Ciolacu, care făcea declarații de presă pe holurile instituției, iar între cei doi s-a iscat o dispută. Senatoarea a acuzat că parlamentarii opoziției nu sunt lăsați să vorbească.
„Mergeți la Ambasada Rusiei”, a fost replica lui Ciolacu.
„Du-te la America și linge-i clanța! Ați vândut țara Americii, împreună cu toate resursele României”, a spus Șoșoacă.
„Doamnă, sunteți o mincinoasă ordinară”, a spus Ciolacu.
În replică, Șoșoacă l-a acuzat de limbaj „mitocănesc” și „grobian”, în timp ce premierul a plecat de la declarații.
Senatoarea a rămas să vorbească în fața jurnaliștilor, spunând că a vorbit cu președintele Belarusului, Aleksander Lukașenko, să-l primească în țară pe Evghenii Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner, după revolta eșuată din weekend.
„Să ziceți mersi că am vorbit cu Lukașenko să-l primească pe Prigojin. Bravo mie!”, a declarat acesta.
În continuare, un jurnalist a remarcat: „Ați salvat Rusia, să înțelegem…”
„Bravo mie că am salvat Moscova! Vreți să vă salvez și Washingtonul? Nu vedeți că n-aveți creier să gândiți? Niciunul nu ține cu România!”, a spus Șoșoacă.
Diana Iovanovici-Șoșoacă este o avocată română, senatoare în legislatura 2020-2024, afiliată partidului S.O.S. România. Este cunoscută, în special, pentru mesajele sale pro-ruse și pentru că este invitată frecvent la evenimentele găzduite de ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin. În 2021 a fost exclusă din partidul AUR din motive de indisciplină.
În martie, Șoșoacă a stârnit controverse după ce a cerut anexarea prin lege a teritoriilor din vechiul regat al României, care acum sunt în Ucraina. Este vorba despre nordul Bucovinei, Herța, Bugeacul (Cahul, Bolgrad, Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor.
Drept reacție, la câteva zile după, Ucraina a anunțat că inițiază impunerea de sancțiuni împotriva senatoarei Diana Şoşoacă, ca „persoană care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”.
Șoșoacă a fost inclusă în baza de date ucraineană „Mirotvoreț”. Motivul invocat este „atacul la adresa suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”. Reprezentanții platformei online susțineau că Șoșoacă colaborează cu Serviciile speciale rusești. Site-ul Mitrotvoreț («Миротворец») a fost creat în anul 2014. Acolo sunt publicate datele personale ale persoanelor considerate de fondatorii platformei drept complici la săvârșirea anumitor infracțiuni „împotriva securității naționale a Ucrainei”.
***
Amintim că, în dimineața zilei de 24 iunie, Evghenii Prigojin a acuzat armata rusă că i-ar fi bombardat oamenii. Liderul mercenarilor Wagner a intrat în Rusia cu trupele sale, cu scopul de a ajunge la Moscova. El a cerut înlăturarea lui Șoigu de la conducerea Ministerului Apărării al Rusiei, acuzând înalți oficiali de stat de corupție. Rusia a adoptat măsuri sporite de securitate anti-teroriste la Moscova și în regiunile de sud ale țării. În seara zilei, după negocierile cu Putin și Lukașenko, Prigojin a anunțat brusc oficial că își retrage trupele și că revine pe câmpul de luptă din Ucraina. Conform presei din Rusia, Prigojin a înaintat până la 200 km depărtare de capitala Moscova, în doar o zi.
Precizăm că până la acest moment nu se cunoaște locul aflării lui Prigojin. Kremlinul a declarat că, după încheierea rebeliunii, Prigojin ar fi trebuit să meargă în Belarus, iar mercenarii săi – în taberele de pe câmpul de luptă. Luni, pe 26 iunie, la două zile de la evenimentele pe care le-a declanșat, Prigojin a venit cu o reacție publică, în care și-a argumentat decizia de a-și aduce trupele în Rusia. „Am demonstrat că Rusia are probleme serioase de securitate”, a menționat Prigojin.
Precizăm în acest context că procuratura generală rusă a anunțat deschiderea unei anchete pentru „răzvrătire armată” împotriva al lui Prigojin împotriva Moscovei. Nu se știe deocamdată care este soarta dosarului, în condițiile în care Lukașenko i-ar fi promis lui Prigojin că toate învinuirile aduse vor fi ridicate.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!