VIDEO Atacul de la Aeroport, prin ochii unei martore: Polițiștii credeau că eu sunt soția atacatorului
Full Article 3 minutes read

VIDEO Atacul de la Aeroport, prin ochii unei martore: Polițiștii credeau că eu sunt soția atacatorului

A fugit de represiunile din Tadjikistan, dar a devenit martora omorului de la Aeroport, comis de conaționalul său. NewsMaker.md a discutat cu femeia care a zburat în același avion cu asasinul care a ucis doi oameni. Barno Begamzoda s-a dovedit a fi o jurnalistă de 30 de ani, care a fost nevoită să-și părăsească patria pentru a nu fi arestată și pentru ași proteja copiii. Ea a supraviețuit incidentul fiind însărcinată și cu un copil de un an în brațe. Barno a povestit pentru NewsMaker.md cum s-au petrecut toate și cum a ajuns în Moldova.

Nota NM: Cercetătorii descriu situația politică din Tadjikistan drept „un regim autoritar consolidat”. Puterea nu s-a mai schimbat din 1994. După 2022, toate instituțiile independente au fost suprimate și a fost închisă mass-media independentă. Patru jurnaliști independenți au fost acuzați de legături cu „organizații extremiste” și au fost condamnați de către autoritățile Tadjikistanului la detenție pentru o perioadă cuprinsă între 7 și 12 ani.

În Indicele libertății presei, care este publicat în fiecare an de organizația Reporteri fără frontiere, Tadjikistan ocupă locul 153 din 180. Și ratingul țării continuă să scadă.

Freedom House, în raportul său din 2023, anunță despre represiuni sistematice împotriva activiștilor din Tadjikistan, în special a celor din regiunea autonomă Gorno-Badahșan unde trăiesc popoarele minoritare pamiriene. Potrivit datelor Freedom House, în ultimul an au fost reținuți sute de activiști.


Amintim că un cetățean al Tadjikistanului, cercetat penal pentru răpire în țara de baștină, a deschis focul pe Aeroportul Internațional Chișinău, în seara de 30 iunie, după ce i-a fost refuzată intrarea în Moldova. La scurt timp, agresorul, pe nume Rustam Așurov, a fost capturat de brigada de poliție cu destinație specială Fulger, acesta fiind grav rănit. În urma atacului, polițistul de frontieră Serghei Muntean și angajatul din securitatea aeroportuară, Igor Ciofu, au fost omorâți. Grav rănit în urma schimbului de focuri de la Aeroport, atacatorul acuzat de dublu omor, Rustam Așurov, s-a stins pe patul de spital pe 3 iulie.

La 3 zile de la tragicul incident, Procuratura Generală a anunțat inițierea unui proces penal în scopul verificării neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare de către persoanele implicate în asigurarea securității persoanelor aflate la Aeroportul Internațional Chișinău. În ceea ce privește dosarul penal de bază, acesta este gestionat de Procuratura municipiului Chișinău.

Pe 5 iulie, prim-ministrul Dorin Recean a solicitat autorităților responsabile să prezinte, până la sfârșitul acestei săptămâni, un raport detaliat privind măsurile luate, care să asigure un nivel de securitate înaltă la Aeroport.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: