VIDEO Biden, cu înghețata în mână, a răspuns la întrebarea despre armistițiul dintre Israel și Hamas: „Sper ca până luni”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Biden, cu înghețata în mână, a răspuns la întrebarea despre armistițiul dintre Israel și Hamas: „Sper ca până luni”

Președintele SUA Joe Biden „speră” că până pe 4 martie se va reuși începerea unui armistițiu între Israel și gruparea teroristă Hamas din Fâșia Gaza – aflate în război. Precizarea a fost făcută pe 26 februarie în cadrul unor declarații de presă.

Pe 26 februarie, președintele american a fost surprins de jurnaliști într-un magazin de înghețată. După ce și-a cumpărat o înghețată, Joe Biden a fost abordat de presă. Unul dintre jurnaliștii prezenți l-a întrebat pe Biden când ar putea începe noul armistițiu din Fâșia Gaza, acolo unde se dau lupte între Israel și Hamas.

Sper că până la sfârșitul weekend-ului. Cel puțin consilierii mei pentru securitate națională îmi spun că suntem aproape. Dar încă nu am terminat. Sper că până lunea viitoare vom avea o încetare a focului”, a răspuns liderul de la Washington.

Precizăm că oficiali din Egipt, Qatar, SUA, dar și reprezentanți ai Israelului și Hamasului au reluat pe 25 februarie, la Doha, negocierile. Consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat că, la o întâlnire recentă la Paris între reprezentanţii Israelului, Statelor Unite, Egiptului şi Qatarului, s-a găsit un numitor comun privind forma unui posibil acord privind eliberarea ostaticilor şi „o încetare temporară a focului”.

Discuţiile se referă la prima fază a unui plan elaborat în ianuarie de mediatori, care prevede un armistiţiu de şase săptămâni combinat cu eliberarea ostaticilor palestinieni şi a prizonierilor deţinuţi de Israel, precum şi intrarea în Gaza a unei mari cantităţi de ajutoare umanitare. Însă, pentru a încheia un acord, Israelul cere eliberarea tuturor ostaticilor şi avertizează că o pauză în lupte nu înseamnă sfârşitul războiului. La rândul său, Hamas cere o încetare completă a focului, retragerea trupelor israeliene din Gaza, ridicarea blocadei impuse de Israel din 2007 şi un adăpost sigur pentru sutele de mii de civili strămutaţi de război.

***

Războiul dintre Israel și Hamas a fost declanșat pe 7 octombrie 2023 de un atac fără precedent al grupării teroriste pe teritoriul israelian. Militanții grupării au bombardat Israelul, au pătruns pe teritoriul țării unde au ucis civili, iar pe alții i-au răpit și dus în Gaza. Armata israeliană a reușit să elimine teroriștii de pe teritoriul țării în scurt timp, însă a lansat și o operațiune militară în Fâșia Gaza pentru a eradica Hamas.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: