(VIDEO) Ce este un titlu executoriu și când ai nevoie de el

Să presupunem că i-ai vândut cuiva un automobil și a venit momentul să primești banii. În cazul în care cumpărătorul vine și ți-i dă cum v-ați înțeles, nu e nicio problemă, dar dacă acesta refuză sub orice formă să facă acest lucru, poți merge în instanța de judecată. După ce ai primit la mână o decizie definitivă, pentru a fi sigur că decizia va fi executată ești în drept să soliciți judecătorului un titlul executoriu, care îi va oferi posibilitatea executorului judecătoresc să demareze executarea silită a deciziei, metodă, care de regulă, se aplică atunci când debitorul refuză să o execute benevol.

Adrian Agarici, executor judecătoresc din Edineț: «Titlu executoriu în sine este o transcriere a dispozitivului hotărârii instanței de judecată, căpătând astfel formula executorie a hotărârii și putând fi înaintată executorului judecătoresc pentru satisfacerea creanței sau dreptului creditorului. Având o decizie, debitorul trebuie să-și onoreze obligațiile. În cazul în care nu o face, creditorul cointeresat se adresează executorului judecătoresc. Ca urmare, în cazul în care nu-și onorează obligațiile cuvenite, la expirarea termenului de 15 zile se recurge la executarea silită, cu măsurile prevăzute de codul de executare

În cazul în care titlul executoriu a fost pierdut sau deteriorat, conform unei proceduri speciale, instanța care a emis actul eliberează un duplicat.

Tatiana Sobolischi, judecător, judecătoria Edineț: «În cazul în care persoana pierde sau titlu executoriu este deteriorat, instanța de judecată, care a emis acest titlu, în cel mult cinci zile eliberează un duplicat al acestuia. Cererea de eliberare a duplicatului se înaintează de către creditor sau de executorul judecătoresc care. Confirmă pierderea sau deteriorarea documentelor. Cererea de eliberare a duplicatului se examinează în baza dosarului sau a materialelor anexate la cerere, iar instanța de judecată în caz de nevoie poate să solicite participarea părților în ședință sau să invoce temeiurile pe care urmează să le motiveze.»

Potrivit lui Roman Talmaci, președintele Uniunii Executorilor Judecătorești în Republica Moldova există hotărâri de judecată care nu au fost executate nici după 20 de ani de la pronunțare, lucru care afectează imaginea sistemului de justiție.

Roman Talmaci, Președintele Uniunii Executorilor Judecătorești: «Dacă e să vorbim despre amenzi contravenționale sau încasările în folosul bugetului public, variază cam la 30%. Dacă e să vorbim de executarea obligațiilor de plată a unei datorii, variază la 20%. Atunci când este vorba despre încasarea pensiei de întreținere sau a altor plăți periodice, noi nu ne putem ține o evidență a statisticii, dar pot să vă spun că rata de executare este foarte scăzută și foarte mulți debitori nu-și onorează obligațiunile. Noi avem hotărâri de judecată care nu se execută și 15 ani și 20 de ani, avem și așa statistică, ceea ce face ca cetățenii să piardă încrederea în sistemul de drept din Republica Moldova, pentru că o hotărâre de judecată emise, pronunțată rămâne doar un drept restabilit iluzoriu».

Pentru a remedia situația, pe viitor vor fi prevăzute modificări în legislație.

Roman Talmaci, Președintele Uniunii Executorilor Judecătorești: «Ne vom axa în viitor asupra limitării drepturilor personale, la moment se examinează posibilitatea de a ridica unele drepturi speciale cum ar fi permisul de conducere, pentru debitorii de pensie de întreținere. Urmează a fi scos plafonul minim. Astăzi dacă persoana are un venit mai mic de 4000 de lei, executorul judecătoresc nu poate să recupereze, să urmărească acest venit».

Titlul executoriu poate fi prezentat spre executare în decursul a 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești în al cărei temei a fost emis, dacă legea nu prevede altfel.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Dragoș Galbur

Sesizare la CEC. PNM acuză PAS și Platforma DA că ar fi format un bloc electoral camuflat: „șiretlicuri”

Partidul Național Moldovenesc (PNM) a anunțat, pe 19 iulie, că a depus o sesizare oficială la Comisia Electorală Centrală (CEC), solicitând constatarea existenței unui presupus „bloc electoral camuflat” format de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Platforma Demnitate și Adevăr (DA), „contrar reglementărilor în vigoare”.

Sesizarea vine la o zi după ce Platforma DA a declarat că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS.

„Legea electorală, modificată recent la inițiativa guvernării PAS, a introdus în mod corect și necesar noțiunea de „bloc electoral camuflat” – o practică prin care mai multe partide se asociază în campanie fără a se înregistra oficial ca bloc electoral. Este o prevedere clară și benefică, menită să aducă transparență și echitate în procesul electoral. Tocmai de aceea, legea trebuie respectată de toți – inclusiv de autorii ei. În acest sens, Partidul Național Moldovenesc a transmis o sesizare oficială către Comisia Electorală Centrală, solicitând constatarea existenței unui bloc electoral camuflat format de PAS și Platforma DA, contrar reglementărilor în vigoare”, se menționează în comunicatul formațiunii.

PNM a catalogat colaborarea dintre cele două partide politice drept „șiretlicuri” și „aranjamente ascunse”.

„Nu putem permite ca partidul care își asumă drumul Republicii Moldova spre Uniunea Europeană să recurgă la strategiile grupării criminale Șor, deghizând alianțele politice în aranjamente ascunse. Astfel de șiretlicuri subminează încrederea în democrație, încurajează ipocrizia politică și pun sub semnul întrebării onestitatea angajamentelor pro-europene“, susține formațiunea.

NewsMaker a solicitat un comentariu referitor la acuzațiile PNM, dar la momentul publicării știrii nu am primit un răspuns.

Amintim că Platforma DA a anunțat, pe 18 iulie, că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS. În acest context, Dinu Plîngău a precizat că Liviu Vovc va prelua interimatul funcției de președinte al formațiunii.

Liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, a declarat pentru NewsMaker că pe listele PAS ar urma să figureze Dinu Plîngău și Stela Macari. Potrivit acestuia, cei doi și-au dat demisia atât din funcțiile deținute în cadrul Platformei DA, cât și din calitatea de membri ai partidului, pentru a putea candida din partea PAS.

Ulterior, Platforma DA a fost exclusă din Blocul „Împreună”. Decizia a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Blocului, care acuză PAS de „decapitarea” forțelor pro-europene înainte de scrutin.

În context, PAS face apel la unitate și îndemnână partidele „cu adevărat pro-europene” să  „susțină și să promoveze parcursul european al Republicii Moldova.

„Este nevoie de efortul tuturor forțelor politice care cu adevărat îți doresc dezvoltarea țării noastre”, a precizat purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare, Adriana Vlas, pentru NewsMaker.

Fostul șef SIS Vitalie Pîrlog, suspectat de participare la ştergerea unor notificări roşii ale Interpol, extrădat în Franţa: Presa

Fostul ministru al Justiției și ex-director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vitalie Pîrlog, arestat în Emiratele Arabe Unite la mijlocul lunii iunie, ar fi fost extrădat și inculpat vineri în Franța, potrivit publicației franceze Le Monde.

Pîrlog ar fi fost extrădat vineri, 18 iulie, la Paris, a declarat o sursă judiciară pentru presa franceză. Potrivit acesteia, fostul ministru ar fi fost pus sub acuzare pentru înşelăciune în bandă organizată, folosirea unui document administrativ fals pentru a procura impunitatea autorului unei infracţiuni, trafic de influenţă pasiv al unui funcţionar public străin, corupere activă în bandă organizată a unui funcţionar public străin şi sustragerea de la arestarea sau cercetarea unui infractor.

Suspectul ar fi solicitat o amânare a prezentării sale în faţa unui judecător de libertate şi custodie, care va trebui să decidă în scurt timp dacă îl va încarcera sau îl va lăsa în libertate. În aşteptarea acestei dezbateri, Pîrlog ar fi fost încarcerat, potrivit sursei judiciare.

Solicitat de NewsMaker, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne al R. Moldova, Cătălin Gorea, a precizat că la momentul de față a fost făcută o solicitare oficială către autoritățile din Franța pentru a verifica informația.

Amintim că, potrivit unei investigații publicate în decembrie 2024 de Bloomberg, Vitalie Pîrlog ar fi fost implicat într-o schemă de corupție prin care erau șterse din baza de date a Interpolului „notificările roșii” pentru persoane aflate în căutare internațională. Anchetatorii susțin că, profitând de influența sa în cadrul Comisiei de control al fișierelor Interpol, Pîrlog și complicii săi ar fi facilitat blocarea alertelor pentru zeci de persoane căutate pentru infracțiuni grave, inclusiv fraudă financiară și trafic de droguri. În schimbul acestor servicii, gruparea ar fi obținut milioane de dolari. Schema ar fi funcționat din 2022 până la începutul lui 2023, când Interpolul a demarat o anchetă oficială.

În iunie 2024, procurorii anticorupție din Moldova, în colaborare cu autoritățile franceze și FBI, au efectuat peste 30 de percheziții în acest dosar și au reținut mai mulți suspecți, inclusiv la șeful Biroului Interpol din Moldova în acea perioadă, Viorel Țentiu.

Pe 19 iunie, Vitalie Pîrlog a fost reținut în Dubai, la solicitarea Franței.

Întrebarea Zilei: Сe partide sau politicieni nu ar trebui să ajungă în Parlament?

Busola politică a Republicii Moldova indică apropierea alegerilor parlamentare, iar temperatura discuțiilor din societate se încinge tot mai mult. În apropierea noii campanii electorale, echipa NewsMaker a mers în orașul Vatra pentru a-i întreba pe localnici ce politicieni nu ar vrea să vadă sub nicio formă în noua componență a Legislativului. În timp ce unii au rostit ferm nume sau partide politice, alții ne-au spus, cu regret, că s-au dezamăgit de toți.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

„Eforturi sortite eșecului”: Reacția Rusiei la noul pachet de sancțiuni impus de UE

Ministerul rus de Externe a reacționat vineri seară, 18 iulie, la adoptarea celui de-al 18-lea pachet de sancțiuni de către Uniunea Europeană, calificând noile măsuri drept „nelegitime” și ineficiente. Într-un comunicat, Moscova a declarat că UE continuă un „curs confruntațional” care se întoarce „ca un bumerang” împotriva propriei economii.

„Uniunea Europeană a smuls cu greu un nou, al 18-lea la număr, „pachet” de măsuri restrictive nelegitime. Cuvântul smuls nu este aici doar o figură de stil, ci reflectă fidel procesul epuizant prin care statele membre ale UE se supun de fiecare dată, în speranța zadarnică de a aplica un lovitură devastatoare economiei ruse. Trebuie reiterat că toate aceste eforturi sunt sortite eșecului încă de la început. Ele nu doar că nu vor avea efectul scontat, dar vor continua să agraveze starea deja deplorabilă a economiei europene”, se arată în reacția diplomației ruse.

Ministerul susține că noile restricții privind importul de produse petroliere din țări terțe, obținute din petrol rusesc, vor duce „inevitabil” la o creștere a prețurilor la combustibil pe piața UE.

„Acest lucru va duce la o scădere și mai accentuată a competitivității economiei europene. Un alt exemplu absurd este includerea în regimul de sancțiuni al UE a gazoductelor „Nord Stream 1” și „Nord Stream 2”, distruse în septembrie 2022. Este de remarcat că banii pentru implementarea acestor proiecte au fost furnizați de mari companii europene în calitate de acționari – un fapt care, evident, nu îi preocupă pe birocrații europeni. În plus, gazoductele nu pot fi operate în prezent, iar singura conductă rămasă din „Nord Stream 2” nici măcar nu are autorizația necesară din partea autorităților de reglementare. De aici și cinismul deosebit al acestor sancțiuni”, susțin autoritățile de la Moscova.

Ministerul rus de Externe cere UE să „recunoască realitățile existente și cauzele fundamentale ale crizei din Ucraina”, afirmând că responsabilitatea pentru declanașarea acesteia „revine chiar Bruxellesului”.

În interesul său, UE ar trebui să renunțe la cursul său confruntațional, care se întoarce împotriva ei ca un bumerang, și să recunoască realitățile existente și cauzele fundamentale ale crizei din Ucraina – responsabilitatea pentru declanșarea căreia revine chiar Bruxellesului. Fără acest pas, o reglementare viabilă a conflictului din Ucraina este imposibilă”, se mai arată în declarație.

Aminrim că Uniunea Europeană a aprobat vineri, 18 iulie, cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse, care introduce măsuri fără precedent. Printre acestea se numără plafonarea prețului petrolului, interzicerea conductelor Nord Stream și restricții impuse băncilor chineze care ajută Moscova să ocolească sancțiunile.

Potrivit unor surse diplomatice citate de Reuters, plafonul G7 pentru prețul petrolului rusesc va fi coborât la 47,6 dolari pe baril.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, a declarat că prin cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni Uniunea Europeană lovește „în inima mașinii de război a Rusiei”.

(VIDEO) Farmacia Familiei – 20 de ani de grijă și încredere

Pentru unii, e farmacia de la colț. Pentru alții, e locul unde găsesc nu doar medicamente, ci și un zâmbet, un sfat bun, un om care ascultă.
Am vorbit cu cei pentru care Farmacia Familiei a devenitparte din viața lor și i-am întrebat: de ce vă întoarceți mereu aici?
Răspunsurile lor – în reportajul care reflectă e înseamnă, cu adevărat, 20 de ani de încredere.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: