VIDEO Cu doi ani în urmă – gunoiște, acum – centru turistic cu parc, piscine și teren de joacă. Istoria unei locații din Ștefan Vodă
Full Article 4 minutes read

VIDEO Cu doi ani în urmă – gunoiște, acum – centru turistic cu parc, piscine și teren de joacă. Istoria unei locații din Ștefan Vodă

O gunoiște din satul Căplani, raionul Ștefan Vodă, a fost transformată într-o zonă de agrement. Locația, care acum este un centru turistic, a fost lăsată de izbeliște ani la rând iar locuitorii aruncau gunoiul în zonă. În 2022, sătenii au curățat locația. Ulterior a fost amenajat un parc, cu bănci, teren de joacă și două piscine cu apă caldă. Apa vine de la izvoare, iar pentru a se încălzi circulă prin tuburi solare. Precizările au fost făcute de Agenția pentru Eficiență Energetică. Instituția a declarat că, recent, Primăria satului Căplani a fost desemnată câștigătoarea competiției „Moldova Eco Energetică 2023”. 

Agenția pentru Eficiență Energetică din subordinea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a povestit cum gunoiștea din satul Căplani a fost transformată într-o zonă de agrement.

Locuitorii satului Căplani din raionul Ștefan Vodă și-au unit eforturile pentru a deschide „Porțile Raiului” – un centru turistic care acum e cartea de vizită a satului. Au explorat potențialul unor izvoare istorice descoperite în anii 1450, care au fost lăsate de izbeliște ani la rând. Curățarea zonei a permis amenajarea unui parc de odihnă cu bănci, teren de joacă și două bazine cu apă caldă. Astfel, zona a devenit rapid un loc de întâlnire pentru săteni și un punct de atracție pentru vizitatori străini”, au menționat reprezentanții Agenției.

Potrivit instituției, recent, Primăria satului Căplani a fost desemnată câștigătoarea competiției „Moldova Eco Energetică 2023” la categoria „Cel mai bun proiect în domeniul energiei termice regenerabile în clădirile publice – colectoare solare geotermale, aerotermale și biocombustibili”.

Totul a început de la o gunoiște, iar cu 5 ani în urmă, aici era un dezastru. Am curățat zona împreună cu elevii de la școala din sat, dar au venit în ajutor și alți săteni. E foarte frumos aici, iar în special vara, lumea vine și se odihnește. Vin și cei din satele învecinate: Olănești, Caragasani, Vulcănești, Palanca, Tudora, Crocmaz și altele. Mai ales, bunici cu copilași vin la bazinele acestea. La noi e fără plată, iar aceasta cred că tot influențează alegerea”, a comunicat o angajată la Primăria Căplani.

Agenția a declarat că „demonstrând o utilizare inteligentă a energiei regenerabile, încălzirea bazinelor cu ajutorul a 300 de tuburi solare, care generează energie termică, le-a permis sătenilor nu doar să valorifice mai mult frumusețea naturală din zonă, dar a și pus localitatea pe harta destinațiilor turistice din țara noastră”.

Proiectul a luat viață în anul 2022, iar eficiența și economiile semnificative pot fi resimțite deja în bugetul localității”, a raportat instituția.

Primarul satului Căplani Valeriu Tabunșcic a declarat că în acest centru turistic au fost create 100 locuri de odihnă.

Am hotărât să facem și două piscine unde să se poate distra și copiii. Apa vine de la izvoare și este rece și atunci s-a pus întrebarea cum să facem ca să fie caldă?! Am implementat prin AIPA un proiect de 270 de mii de lei, care ne-a permis să instalăm tuburi solare. Apa de la izvoare merge prin tuburi solare, se duce în prima piscină, apoi în a doua și ea e caldă, chiar fierbinte. Astfel am rezolvat problema! Cheltuielile au fost efectuate la prima etapă, când au fost procurate tuburile solare pentru cele două piscine. Acum, întreținerea lor nu ne costă nimic”, a explicat edilul.

Gala „Moldova Eco Energetică” a fost organizată de Agenția pentru Eficiență Energetică (restructurată în Centrul Național pentru Energie Durabilă), în parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială și cu sprijinul: Ministerului Energiei al Republicii Moldova, Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Global Environment Facility, Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, Skat Consulting, ÎCS „Premier Energy”, SRL, Ambalaj Market și Solar Energy.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: