VIDEO Grosu: „Alexandr Stoianoglo va rămâne în istoria Republicii Moldova cu afirmația „Salut, Slava!“”
Full Article 4 minutes read

VIDEO Grosu: „Alexandr Stoianoglo va rămâne în istoria Republicii Moldova cu afirmația „Salut, Slava!“”

Președintele Parlamentului Igor Grosu susține că „Alexandr Stoianoglo va rămâne în istoria Republicii Moldova cu afirmația „Salut, Slava!””. Potrivit lui Grosu, „procurorii trebuie să lupte cu bandiții, dar să nu se adreseze la per tu”. În același timp Grosu a declarat că următorii procurori, care vor ocupa această funcție, vor putea beneficia de cadrul legal care să le ofere șansa să conteste. „Într-adevăr în acea perioadă nu era această procedură de contestare”, a menționat președintele Parlamentului. 

„Alexandr Stoianoglo va rămâne în istoria Republicii Moldova cu afirmația „Salut, Slava!””, a scris Grosu pe rețelele de socializare, atașând și imagini cu declarațiile sale pentru jurnaliști. „… și felul cum un demnitar de stat care e menit să combată crima și corupția la per tu discută cu pușcăriabilii”, a continuat șefia Parlamentului.

„Noi așa o să-l ținem cred că în memoria noastră. În rest ceea ce se evocă acolo pe procedură… într-adevăr în acea perioadă nu era această procedură de contestare. Acuma ea este și următorii procurori care vor ocupa această funcție vor putea beneficia de acest cadru legal, care să le ofere șansa să conteste. În rest, procurorii trebuie să lupte cu bandiții dar să nu se adreseze la per tu, pentru că trebuie să fie două lumi diferite: lumea bandiților și lumea procurorilor, care trebuie să-i combată”, a conchis el.

 

În 2020 în mass-media din Moldova a ajuns fragmentul unei înregistrări video de la audierea lui Veaceslav Platon la Procuratura Generală. Accentul general al publicațiilor și al titlurilor s-a redus la faptul că procurorul general Alexandr Stoianoglo l-a salutat pe Platon. Într-o publicație pe site-ul Timpul se accentua faptul că la intrare, procurorul general Stoianoglo i-a întins mâna lui Platon și a spus: „Salut, Veaceslav!”. Procuratura Generală, într-o reacție, a declarat că este în căutarea celor care „au scurs” înregistrarea în presă.

De menționat că în ajun, pe 25 octombrie, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, Stoianoglo a spus că „nu a avut nici o relație” cu Veaceslav Platon. „Eu nu am fost cunoscut cu domnul Platon”, a menționat Stoianoglo.

***

Republica Moldova a încălcat drepturile lui Alexandr Stoianoglo, la un proces echitabil atunci când a fost revocat din funcția de procuror general. Pe 24 octombrie 2023, CtEDO a publicat o decizie urmare a plângerii fostului procuror general. Potrivit deciziei, Moldova trebuie să plătească lui Stoianoglo 3 600 euro drept despăgubire prejudiciului moral cauzat. De menționat că Stoianoglo a cerut despăgubiri de 20 de mii de euro.

În reacție la decizia CtEDO, Ministerul Justiției a anunțat că statul va achita despăgubirile, după intrarea în vigoare a hotărârii CtEDO în următoarele trei luni.

Potrivit avocatului lui Stoianoglo, Victor Munteanu, conducerea Republicii Moldova trebuie să găsească o soluție pentru a implementa hotărârea CtEDO, care a constatat că Alexandr Stoianoglo a fost privat de dreptul la justiție, după suspendare. Într-o conferință de presă, acesta a menționat că așteaptă ca autoritățile „să-și repare gafa” și că Consiliul Superior al Procurorilor ar trebui să revină la plângerea lui Stoianoglo.

Tot pe 24 octombrie, Stoianoglo a anunțat că a depus o cerere la Președinție prin care a cerut suspendarea decretului semnat de Maia Sandu, privind eliberarea lui din funcția de procuror general, și restabilirea în funcție. „Ea a refuzat”, a comunicat Stoianoglo, menționând că a primit un răspuns deja de la administrația prezidențială. Stoianoglo a declarat că urmează să se adreseze în instanța de judecată pentru anularea și suspendarea decretului prezidențial. El a numit acțiunile președintei „abuzive” și a spus că „lucrurile acestea vor fi investigate în mod obligatoriu, în mod penal”.

Reamintim, Consiliul Superior al Procurorilor a inițiat pe 23 octombrie concursul public pentru funcția de procuror general. Candidații care își doresc să ocupe fotoliul de procuror general al țării au la dispoziție 30 de zile pentru a-și depune dosarele la aparatul CSP, adică inclusiv până pe 22 noiembrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: