EPA/MAXIM SHIPENKOV

VIDEO Iulia Navalnaia anunță că va continua lupta soțului ei pentru o Rusie liberă: „Nu mi-e frică”

Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus Alexei Navalnîi, găsit mort într-o închisoare din Siberia în care își ispășea pedeapsa, anunță că va continua lupta soțului ei. Declarația a fost făcută publică pe 19 februarie, la trei zile după decesul principalului critic al liderului rus Vladimir Putin. Navalnaia spune că soțul ei a fost omorât la comanda lui Putin și că știe de ce. Ea a promis că va aduce dovezile care să-i susțină afirmațiile „în curând”.

„Voi continua munca lui Alexei Navalnîi. Lupta pentru țara noastră. Și vă îndemn să stați lângă mine. Mă adresez vouă cu cuvintele lui Alexei, în care cred. Nu este rușinos să nu faci multe, este rușinos să nu faci nimic. Trebuie să folosim fiecare posibilitate – să ne luptăm pentru a ne întoarce țara înapoi. Rusia liberă, fericită, la care atât a visat soțiul meu. Eu vreau să trăiesc într-o astfel de Rusie. Vreau să o construiesc împreună cu voi. Așa, și nu altfel, jertfa lui nu va fi în zadar”, a declarat Navalnaia luni.

Ea a mai spus că știe „exact de ce Putin l-a ucis pe Alexei în urmă cu trei zile”. „Vom spune despre asta în curând”, a mai spus soția opozantului rus, care, crede Occidentul, a fost omorât.

Francis Fukuyama, profesor la Universitatea Stanford din SUA, membru al consiliului consultativ al Fundației Anticorupție și unul dintre principalii filozofi ai timpului nostru, a numit-o anterior pe Iulia Navalnaia cea mai bună candidată pentru a continua munca politicianului, scrie publicația „Agenstvo”.

„Iulia este o femeie foarte puternică, așa că poate că poate lua ștafeta. Dar va fi foarte, foarte greu. El (nr. red: Navalnîi) avea un simț unic al umorului și putea vorbi cu oamenii obișnuiți într-un mod în care multe alte figuri din opoziție nu puteau. Rămâne de văzut dacă are această abilitate”, a declarat Fukuyama.

Amintim că opozantul numărul unu al președintelui Vladimir Putin a murit vineri, 16 februarie, la vârsta de 47 de ani, într-o închisoarea arctică din regiunea Iamal, unde ispășea o pedeapsă de 19 ani. Potrivit presei ruse, autoritățile refuză să întoarcă familiei trupul neînsuflețit al lui Navalnîi. Mama și avocatul său îl caută deja de trei zile, însă fără succes. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

1.700 de moldoveni, ruși și ucraineni ar fi obținut acte românești cu domicilii fictive. Percheziții la Suceava

93 de percheziții au loc joi, 3 iunie, în județul Suceava din România, într-un dosar în care funcționari publici sunt suspectați că ar fi emis acte de identitate românești, cu domicilii fictive, pentru 1.700 de cetățeni ruși, moldoveni și ucraineni.

Descinderile au vizat sediile unor instituții publice și locuințele unor persoane fizice, într-un dosar privind emiterea unor acte de identitate românești, în baza unor domicilii fictive, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).

Ancheta vizează o rețea formată din funcționari ai unui serviciu de evidență a populației și ai unei primării, bănuiți că au ajutat peste 1.700 de cetățeni din Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova și alte state din fosta URSS să obțină acte de identitate românești, în perioada 2023-2024.

Potrivit procurorilor, rețeaua funcționa prin falsificarea unor certificate de cetățenie și a cărților de identitate.

„Datele nereale se referă la certificate de cetățenie falsificate și la domiciliul persoanei, care este fictiv, deoarece beneficiarul nu a locuit niciodată la adresa respectivă. În mod concret, beneficiarii au obținut cărți de identitate cu stabilirea domiciliului la imobile aparținând unor cetățeni români care nu erau titularii spațiului respectiv (clădiri improprii sau dezafectate) sau fară acordul proprietarilor, prin întocmirea în fals a declarațiilor de luare în spațiu și, implicit, fără prezența lor în fața funcționarului de la Serviciul de Evidență a Persoanelor”, susțin procurorii.

Cauza penală vizează comiterea infracțiunilor de luare de mită și fals informatic de către funcționari publici din județul Suceava, precum și cu privire la săvârșirea infracțiunilor de dare de mită, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals.

Aproximativ 1.700 de persoane născute în Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova sau alte state membre ale fostului URSS și-au stabilit domiciliul fictiv în acest județ în cursul anilor 2023 și 2024, potrivit anchetatorilor.

Descinderile de astăzi vin la două zile după ce în România au fost efectuate peste 200 de percheziții într-un dosar care vizează o rețea ce, cu ajutorul unor funcționari publici, ar fi obținut acte de identitate românești false pentru persoane din Republica Moldova, Ucraina și Rusia. Acțiunile fac parte dintr-o cauză penală în care sunt vizați funcționari publici din județul Botoșani, suspectați de luare de mită și fals informatic.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: