(VIDEO) Joe Biden și Vladimir Putin discută online despre situația din Ucraina
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) Joe Biden și Vladimir Putin discută online despre situația din Ucraina

A început summitul online între președintele SUA Joe Biden și omologul său rus, Vladimir Putin. Discuția reprezintă un efort diplomatic cu mize mari de ambele părți, care privește detensionarea a ceea ce se întâmplă la granița cu Ucraina, unde zeci de mii de soldați ruși au fost mobilizați, stârnind temeri în ceea ce privește o eventuală invazie, scrie digi24.ro.

Partea rusă a lansat imediat un scurt videoclip cu începutul întâlnirii dintre cei doi președinți. Summitul ar putea dura 2 până la 3 ore, susțin comentatorii politici internaționali. Vladimir Putin, a cărui popularitate este în scădere în Rusia, pare fericit.

„Bună, domnule președinte, bine ați venit”, au fost primele cuvinte ale lui Putin. De partea cealaltă, Joe Biden a replicat: Bună ziua. Mă bucur să vă revăd. Data trecută nu ne-am văzut la G20, sper data viitoare”.

Înaintea acestui summit, Vladimir Putin a avertizat că există linii roșii în privința Ucrainei, care nu pot fi depășite. Joe Biden a transmis că nu acceptă linii roșii din partea nimănui.

Potrivit New York Times, președintele Biden va „reafirma sprijinul Statelor Unite pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

De asemenea, întâlnirea virtuală reprezintă un test crucial pentru Joe Biden, deoarece încearcă să protejeze un aliat democratic a cărui securitate oficialii americani au promis să o apere. De asemenea, se dorește prevenirea unei crize majore de securitate europeană.

Cu toate acestea, opțiunile domnului liderului de la Casa Albă sunt limitate. Joe Biden nu dorește să trimită trupe americane în luptă în numele Ucrainei. În schimb, sursele de la Washington susține că Joe Biden îl va avertiza pe Vladimir Putin cu privire la potențialele consecințe economice grave ale unei invazii. Nu au fost oferite mai multe detalii, dar analiștii spun că o invazie a Federației Ruse în Ucraina ar putea declanșa o mișcare a SUA privind separa Rusiei de sistemul financiar internațional, o măsură drastică rezervată cazurilor extreme.

De asemenea, Vladimir Putin s-a plâns că Ucraina reprezintă o amenințare la adresa Rusiei prin relația cu Statele Unite și cu puterile europene.

În acest moment, starea actuală a relațiilor dintre SUA și Rusia este „lamentabilă”, după cum a evidențiat luni, cu câteva ore înainte discuțiilor dintre liderii de la Washington și Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: