Kazahstan: Copil mort, jurnaliști împușcați sub picioare, iar președintele vorbește despre o stabilizare a situației (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

Kazahstan: Copil mort, jurnaliști împușcați sub picioare, iar președintele vorbește despre o stabilizare a situației (VIDEO)

Jurnalistul postului de televiziune „Dojdi” Vasili Polonski și fotograful Vasili Krestianinov au fost împușcați în picioare de bărbați înarmați în uniforme nemarcate, scrie Meduza. Cei doi se aflau lângă morga din Almatî, acolo unde are loc identificarea morților. Polonski a declarat că persoanele înarmate au deschis focul de armă în momentul în care un bărbat încerca să sară gardul de la morgă. Inițial, au împușcat în aer, ulterior bărbatul a fost luat de mascați și dus într-o direcție necunoscută.

Momentele erau filmate de jurnalişti. Observând acest lucru, bărbații înarmați au cerut să nu filmeze și au tras mai multe focuri în aer. Ulterior au început să tragă în pământ, aproape de picioarele jurnaliștilor. Niciunul nu a fost rănit.

Între timp, Aruzhan Sain, Ombudsmanul pentru Drepturile Copilului din Kazahstan a declarat că un copil a murit în Almatî, după ce a fost rănit de un foc de armă. Potrivit Ombudsmanului, acest lucru s-a întâmplat în timpul unei plimbări cu părinții.

Un alt incident a avut loc pe 7 ianuarie. Un adolescent de 15 ani a ajuns cu răni grave la un spital de Almatî în urma unei împușcături. Acum, medicii luptă pentru viața lui.

„Adolescentul era cu tatăl său în mașină, când militarii le-au împușcat mașina”, a spus Ombudsmanul.

Tatăl copilului se află și el la spital.

Pe fundalul acestor situații, preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, l-a informat telefonic pe omologul său rus, Vladimir Putin, că situaţia se stabilizează.

Preşedintele kazah a informat în detaliu despre situaţia creată în ţară şi a subliniat că aceasta se stabilizează. El i-a mulţumit omologului rus pentru desfăşurarea unui contingent militar condus de Rusia în Kazahstan pentru a reduce violenţele, potrivit Agerpres.

La rândul său, Putin a susţinut ideea lui Tokaev de a organiza o videoconferinţă în zilele următoare cu aliaţii din Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), care grupează şase foste republici sovietice, pentru a discuta măsurile de restabilire a ordinii în Kazahstan.

Sâmbătă, Tokaev a subliniat că, datorită desfăşurării de trupe din ţările aliate, Kazahstanul a putut trimite întăriri în epicentrul tulburărilor, Almatî, pentru a participa la „operaţiunea antiteroristă”.

Într-un mesaj adresat vineri poporului din Kazahstan, Tokaev a spus că a dat ordin forţelor de ordine şi armatei să deschidă foc fără somaţie, subliniind că nu se poate negocia, aşa cum se sugerează din străinătate, cu ”bandiţi şi terorişti înarmaţi şi antrenaţi, atât locali, cât şi străini, care trebuie să fie lichidaţi”. El a adăugat şi că a dispus ”crearea unei echipe operative speciale care va căuta şi va reţine bandiţii şi teroriştii” şi toate aceste persoane vor răspunde în faţa legii.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: