VIDEO Luptă între câini, la Nisporeni: 5 animale rănite. Bărbați din Moldova și România, reținuți
Full Article 3 minutes read

VIDEO Luptă între câini, la Nisporeni: 5 animale rănite. Bărbați din Moldova și România, reținuți

Luptă ilegală între câini, pe un teren de la marginea orașului Nisporeni. Ilegalitatea a avut loc sâmbăta trecută și s-a soldat cu reținerea a 8 persoane, din Republica Moldova și România, dar și rănirea a 5 câini. 

Șapte bărbați din România și unul din Republica Moldova au fost reținuți „pentru cruzime manifestată față de câini prin participarea la lupte ilegale, organizate în orașul Nisporeni, la sfârșitul săptămânii precedente”. Precizările au fost făcute de Poliția Republicii Moldova pe 23 ianuarie.

Acolo, animalele erau tratate cu cruzime de către participanți – acestea erau asmuțite să-și atace adversarul, context în care câinii deseori se alegeau cu diverse leziuni”, au declarat oamenii legii.

Pentru a împiedica desfășurarea luptei – la care erau prezenți 40 de participanți și spectatori din Moldova, Bulgaria și România – autoritățile din Republica Moldova au format o echipă comună de investigații cu cele din România, sub egida Eurojust.

Sâmbăta noaptea, oamenii legii au intervenit în forță, sub conducerea procurorilor PCCOCS, cu sprijinul inspectorilor ANSA, angajaților MAI, specialiștilor veterinari, ai Poliției de Frontieră și ai BPDS „Fulger”. Intervenția a avut loc la locul desfășurării luptelor ilegale între câini, pe un teren de la marginea orașului Nisporeni”, au raportat polițiștii.

Se mai precizează că specialiștii veterinari, dotați cu două clinici ambulatorii, au acordat asistență medicală la fața locului și au preluat pentru îngrijiri cinci câini care s-au ales cu diferite leziuni, în cadrul luptelor ilegale.

Câinii sunt de rase din Asia Centrală – Volcodav, Cangal și altele. Proprietarii acestora se înregistrează pentru participare la campionate ilegale de luptă (contra taxei de 100 euro), în urma cărora mulți din câini sunt mutilați”, au menționat polițiștii.

Potrivit oamenilor legii, procurorii PCCOCS urmează să cerceteze probele pentru continuarea desfășurării investigațiilor.

Poliția a mai declarat că pe lângă acțiunile de urmărire penală din Moldova, în cadrul echipei comune de investigații, au avut loc peste 20 de percheziții și în România – în județele Gorj, Dolj, Mehedinți, Hunedoara, Timiș și Argeș – pentru deconspirarea tuturor participanților.

Reprezentanții Poliției au adăugat că, în Moldova, luptele ilegale între câini se desfășoară în lipsa unei legi de protecție a animalelor, ceea ce reduce din duritatea pedepsei pentru această activitate, în Codul contravențional (60-120 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice).

Iar atunci când cruzimea față de animale sau torturarea, care a cauzat mutilarea sau decesul lor, în acest caz – în public, Codul penal prevede amendă de 750 la 1350 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de la 1 la 3 ani”, au conchis polițiștii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: